10 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

»Načelo Višegrajske skupine je: svobodni s svobodnimi, enaki z enakimi«

Piše: Bogdan Sajovic

Ob letošnji trideseti obletnici nastanka Višegrajske skupine smo se pogovarjali z veleposlaniki Češke, Madžarske, Poljske in Slovaške v Sloveniji. Juraj Chmiel, Andor David, Krzysztof Olendzki in Peter Zelenak so med drugim govorili o delovanju Višegrajske skupine (V4), njenih oblikah sodelovanja in odnosih s Slovenijo.

DEMOKRACIJA: Na podlagi česa je nastala Višegrajska skupina oziroma kratko V4?

V4: Sedanja V4 je bila ustanovljena kot zavezništvo postkomunističnih držav iz Srednje Evrope s skupnimi izkušnjami totalitarizma in skupnimi izzivi.

DEMOKRACIJA: Kakšen je bil namen njene ustanovitve?

V4: Sodelovati pri demokratični preobrazbi, pomagati, se vrniti nazaj v Evropo kot sodobne demokratične države in sodelovati pri vstopu v Nato in EU.

DEMOKRACIJA: Kako deluje Višegrajska skupina?

V4: Načelo je: svobodni s svobodnimi, enaki z enakimi. Osnovni mehanizem temelji na političnih srečanjih na različnih ravneh, ko voditelji držav V4 usklajujejo svoje politike, se med seboj posvetujejo in si izmenjujejo mnenja. Ne strinjamo se vedno, a na srečo so časi, ko smo se bili prisiljeni strinjati, že zdavnaj mimo in upamo, da se ne bodo nikoli več vrnili. Obstaja rotacijsko predsedstvo, ki je odgovorno za organizacijo in usklajevanje naših dejavnosti in Višegrajski sklad za zagotavljanje finančne podpore številnim projektom. Ta čas skupini predseduje Poljska, ki se ji bo enoletni mandat iztekel 30. junija. Pred Poljsko je predsedovala Češka, poljskemu predsedovanju bo sledila Madžarska, njej pa Slovaška.

DEMOKRACIJA: Nam lahko poveste, na katerih področjih člani med seboj najbolj intenzivno sodelujejo?

V4: Izmenjujemo si poglede na zunanjo politiko, varnostne razmere, poslovno okolje, infrastrukturo in druge teme. Sodelujemo na področju boja proti terorizmu, boja proti ilegalnim migracijam, spodbujanja izmenjave mladih, promocije kulturnih dogodkov ali podpore digitalizaciji in energetski preobrazbi ter mnogih drugih.

DEMOKRACIJA: Ali lahko naštejete nekaj primerov tega sodelovanja?

V4: Ta čas usklajujemo svoja prizadevanja v boju proti COVID-19. Leta 2020 je Višegrajski sklad podprl 95 znanstvenih, kulturnih, državljanskih in lokalnih projektov. Države V4 so pred kratkim dosegle dogovor o skupnem pristopu k digitalizaciji, trgom IKT, raziskavam in razvoju, inovacijam in našim zagonskim podjetjem. Druge pomembne dejavnosti vključujejo usklajevanje pri reševanju ilegalnih migracij, oblikovanje skupine V4 EU Batllegroup in sodelovanje pri prestrukturiranju naših vojaških služb.

DEMOKRACIJA: Kakšen je odnos slovenske politike do Višegrajske skupine?

V4: Menimo, da je slovenska politika odprta za vzajemno ugodno sodelovanje znotraj Srednje Evrope. V zadnjem času, ko smo se soočili z globalno pandemijo, smo vsi spoznali pomen regionalnega sodelovanja ter poglabljanja dobrih in prijateljskih odnosov med seboj.

DEMOKRACIJA: Nam lahko poveste, na katerih področjih Slovenija sodeluje s članicami V4?

V4: Države V4 so na primer Sloveniji pomagale v prvem valu pandemije, ko smo zagotovili potrebno zaščitno opremo, zdaj je Slovenija ponudila pomoč Češki in Slovaški. Naša prizadevanja usklajujemo tudi na ravni EU in Nata. Menimo, da je bilo naše sodelovanje med pripravo večletnega finančnega okvira za obdobje 2021–2027 ključno za zagotovitev zadostnih sredstev za nadaljnji razvoj srednjeevropskih držav. Enako gledamo na migracije. V tem primeru tudi baltske države izražajo isto mnenje. A poleg vseh teh političnih vprašanj je V4 druga, takoj za Nemčijo, gospodarska partnerica Slovenije. Dejansko ne moremo živeti drug brez drugega.

DEMOKRACIJA: Na katerih področjih menite, da bi lahko Slovenija sodelovala s članicami V4 ali pa bi bilo sodelovanje intenzivnejše?

V4: Kot V4 predlagamo, da lahko poglobimo sodelovanje pri infrastrukturnih in energetskih projektih. Jedrska energija kot način za doseganje ogljikove nevtralnosti do leta 2050 je na primer tisto, pri čemer lahko tesno sodelujemo. Naše države bi lahko dosegle veliko več na področju zelene preobrazbe, če bi delovale skupaj. Prav tako bi se morali osredotočiti na boj proti nezakonitim migracijam in organiziranemu kriminalu ali za povečanje naše interoperabilnosti na obrambnem področju.

DEMOKRACIJA: Ali ima slovenska javnost po vaših izkušnjah pozitiven odnos do Višegrajske skupine?

V4: Slovenska javnost je glede številnih vprašanj, vključno z V4, razdeljena. Pomemben del slovenske družbe, podjetij in političnih voditeljev vidi V4 kot tesno partnerico in priložnost za sodelovanje. Nekateri Slovenci nas negativno vidijo kot protievropejce ali alternativo članstvu v EU. Vendar je ta pogled dezinterpretacija tega, kar V4 v resnici je. V4 je bila ustanovljena z namenom podpiranja demokratičnih vrednot in evropske integracije ter spodbujanja vnovične združitve Evrope. Vendar pa imamo zaradi izkušenj s komunističnim režimom raje konstruktivno razpravo o stvareh, ki nas zadevajo. Nismo skupina, ki nasprotuje EU, smo del EU, ki se ukvarja z regionalnimi posebnostmi in prek Višegrajskega sklada med drugim pomaga tudi k širitvi EU.

DEMOKRACIJA: Nam lahko zaupate svoj pogled na prihodnost Višegrajske skupine?

V4: Višegrajska skupina je v zadnjih letih postala še aktivnejša. Skupni izzivi − od nezakonitih migracij, boja proti terorizmu do širjenja COVID-19 − so poudarili pomen regionalnega sodelovanja. V Srednji Evropi bomo zagotovo še naprej poglabljali sodelovanje in usklajevanje med našimi državami. Veliko je izzivov, s katerimi se je treba spoprijeti in jih ne moremo obvladati sami.

Zadnje novice

Sorodne vsebine