17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Na zasedanju OPCW ostre besede med britanskimi in ruskimi predstavniki

Predstavniki Velike Britanije in Rusije so včeraj na izrednem zasedanju izvršnega odbora Organizacije za prepoved kemičnega orožja izmenjali ostre besede glede zastrupitve nekdanjega vohuna Sergeja Skripala. London je zahtevo Rusije za skupno preiskavo primera označil za perverzno, Moskva pa trditve o vpletenosti v napad za “groteskno provokacijo”.

 

Skripala in njegovo hčer Julijo so našli 4. marca nezavestna na klopi v britanskem Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi.

Zasedanje izvršnega odbora Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) za zaprtimi vrati je zahtevala Rusija, ker od Velike Britanije ni mogla pridobiti gradiva o napadu. Moskva je na zasedanju tudi zahtevala sodelovanje v preiskavi primera, so tuje tiskovne agencije izvedele iz več virov.

Ruski veleposlanik Aleksander Šulgin je po zasedanju novinarjem povedal, da 41-članski odbor zahteve Rusije po novi skupni rusko-britanski preiskavi ni podprl. Moskva namreč za svoj predlog ni dobila potrebne podpore dveh tretjin članov odbora.

Proti predlogu je glasovalo 15 članov odbora, šest pa za, 17 članov pa se je vzdržalo. Ruski predlog so po poročanju Reutersa podprli Kitajska, Azerbajdžan, Sudan, Alžirija in Iran.

Predstavniki Velike Britanije so danes na zasedanju v Haagu vztrajali, da za napadom na bivšega dvojnega agenta stoji Rusija. Zahtevo Rusije za skupno preiskavo primera Skripal so označili za perverzno ter ocenili, da gre za manever, s katerim želijo odvrniti pozornost z vprašanja, so sporočili prek družbenega omrežja Twitter pred zasedanjem.

Ruski predstavniki so izpostavili, da so obtožbe o vpletenosti Rusije v napad “groteskna provokacija, ki so jo zakuhale britanske in ameriške varnostne službe”.

Rusija je tudi vztrajala, da je pripravljena sodelovati. “Mislimo, da je to nujno, da bi zagotovili rešitev tega problema v okviru mednarodnega prava,” je tvitnilo rusko veleposlaništvo na Nizozemskem.

Predstavniki zahodnih držav so na zasedanju znova potrdili podporo Veliki Britaniji v primeru Skripal. “EU zavrača podtikanja Rusije na račun držav članic,” je s srečanja tvitnila kanadska veleposlanica Sabine Nolke. Po navedbah ruskih diplomatov je 14 članic izvršnega sveta OPCW podprlo stališče Moskve.

Diplomatski predstavnik, ki ni želel biti imenovan, je za francosko tiskovno agencijo AFP ozračje na zasedanju opisal kot težko. Povedal je še, da je v skladu s pravili organizacije za preiskavo pristojna Velika Britanija, OPCW pa pri tem nudi tehnično pomoč in deluje povsem neodvisno.

Iz OPWC so kasneje danes sporočili, da pričakujejo, da bo poročilo laboratorijske preiskave v primeru Skripal pripravljeno prihodnji teden. Dodali so, da bodo poročilo takrat predali Veliki Britaniji, ki je že napovedala, da bo poročilo dala na voljo tudi drugim državam članicam OPCW, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi afere je Moskva za četrtek zahtevala sklic seje Varnostnega sveta ZN. VS ZN je o aferi na zahtevo Londona na nujni seji že razpravljal 14. marca.

Zadnje novice

Sorodne vsebine