11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Na zahtevo Junckerja danes v Bruslju izredni vrh o migracijah

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za danes sklical izredni vrh o migracijah, ki se ga bodo v Bruslju udeležili voditelji članic, “ki se zavzemajo za evropsko rešitev”. Med njimi bo tudi slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, ne bo pa voditeljev višegrajske četverice.

Koliko članic se bo srečanja udeležilo, ni jasno. Za zdaj je bilo napovedano, da pridejo voditelji 16 članic EU, od Nemčije, Francije, Grčije, Italije, Španije in Malte do Slovenije.

Za Slovenijo je po neuradnih informacijah ključno zagotoviti, da rešitev, dogovorjena v ožjem krogu, ne bi bila v nasprotju z njenimi interesi. Pri tem se neuradno izpostavlja, da se Slovenija sooča s podobnimi izzivi kot države z zunanjo mejo EU, ker določene druge države z zunanjo mejo ne izpolnjujejo svojih nalog.

V komisiji, ki je za danes pripravila osnutek izjave na štirih straneh, ki naj bi jo sprejeli udeleženci, poudarjajo, da to ne bo vrh odločitev, temveč pripravljalni in posvetovalni sestanek, ki naj bi utrl pot odločitvam na vrhu unije v naslednjem tednu.

Osnovni namen današnjega vrha je sicer pomagati nemški kanclerki Angeli Merkel pri reševanju domače migracijske krize, zaradi katere se ji maje vlada. Bavarska Krščansko-socialna unija (CSU), sestra njene Krščansko-demokratske unije (CDU), namreč grozi z enostranskimi ukrepi, če ne bo evropske rešitve, ki bi preprečila sekundarne migracije.

Ker dogovora o evropski azilni reformi ni na vidiku zaradi spornih begunskih kvot, od katerih nekatere članice z zunanjo mejo ne odstopajo, medtem ko so za višegrajsko četverico in Avstrijo nesprejemljive, si prizadeva Merklova doseči dvostranske oziroma večstranske dogovore z državami z zunanjo mejo, zlasti Italijo in Grčijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine