15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Na Zahodu kar mrgoli Putinovih kolaborantov: Častnik nemške vojske zaradi vohunjenja za Rusijo obsojen na zaporno kazen

Piše: C. R. 

Sodišče v Düsseldorfu je častnika nemške vojske, ki je priznal, da je vohunil za Rusijo, danes spoznalo za krivega in ga obsodilo na tri leta in pol zapora. Moški je priznal, da je izdal občutljive vojaške informacije ruski obveščevalni službi.

Višje deželno sodišče je moškega, ki je imel v vojski čin kapetana, spoznalo za krivega, da je deloval kot tajni agent, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obtoženi je bil poklicni vojak v zveznem uradu za opremo, informacijsko tehnologijo in podporo nemških oboroženih sil v Koblenzu.

Tožilci so ga obtožili, da je deloval kot agent države, ki se je izkazala za neusmiljenega agresorja, in razkril vojaško občutljive informacije.

Približno v istem času, ko je ponudil usluge ruski obveščevalni službi, se je pridružil stranki Alternativa za Nemčijo (AfD).

Moški je trdil, da ga je gnal strah pred stopnjevanjem jedrske grožnje med rusko invazijo na Ukrajino. Njegov odvetnik je trdil, da je začel prebirati lažne novice, propagando in zarote na družbenih omrežjih Telegram in Tik Tok v težkem obdobju depresije kot posledice preobremenjenosti na delovnem mestu. Moški je v zagovoru na sodišču svoje dejanje opisal kot “največjo neumnost v svojem življenju”, poroča dpa.

Aretirali so ga avgusta lani v Koblenzu, od takrat pa je bil v priporu. Primer je bil eden od številnih vohunskih škandalov v povezavi z Rusijo, ki so v zadnjih mesecih pretresli Nemčijo in povečali zaskrbljenost glede varnosti v državi.

Poznavalci se bojijo, da je na Zahodu v vojaških in obveščevalnih strukturah v resnici še veliko več Putinovih kolaborantov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine