10.9 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

Na vzhodu Ukrajine spet napeto, OVSE poziva k zadržanosti

Piše: C. R.

Generalna sekretarka Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Helga Schmid je danes v luči novih napetosti na vzhodu Ukrajine vse strani pozvala k zadržanosti.

“Pozivam k zadržanosti do nadaljnjega zaostrovanja ter k sodelovanju v Ovsejevih mehanizmih, ki se jih lahko učinkovito uporabi za umiritev položaja ter vrnitev na pot sodelovanja in dialoga,” je organizacija njene besede povzela v sporočilu za javnost, piše STA

O razmerah v Ukrajini je v soboto govorila s trenutno predsedujočo Ovseju, švedsko zunanjo ministrico Ann Linde, ki je v minulih tednih opravila več pogovorov na to temo, tudi z zunanjima ministroma Ukrajine in Rusije, piše na spletni strani organizacije.

Schmidova in Lindejeva sta izrazili zaskrbljenost nad povečanim številom kršitev prekinitve ognja, ki jih je zabeležila Ovsejeva opazovalna misija v Ukrajini. “Močno sem zaskrbljena nad zadnjimi incidenti, ki so prizadeli misijo,” je povedala generalna sekretarka. Med drugim ovirajo brezpilotne letalnike, ki jih za spremljanje razmer uporablja misija.

Odnosi v regiji se v zadnjem času močno zaostrujejo. Kijev in njegovi zahodni zavezniki Moskvo obtožujejo, da krepi prisotnost svojih vojakov ob meji z Ukrajino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine