14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Na vzhodu Sirije srditi boji proti ostankom Islamske države

Sirske demokratične sile (SDF) se ob podpori mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA srdito spopadajo z ostanki skrajne Islamske države (IS) na vzhodu Sirije. Opazovalci pri tem opozarjajo na tisoče civilistov, ki so še vedno ujeti v zadnji enklavi pod nadzorom skrajnežev IS.

SDF so sinoči sporočile, da so njihove sile začele zadnjo bitko proti skrajnežem IS s ciljem zavzeti vas Baghuz, ki je še zadnje območje pod nadzorom IS v vzhodni pokrajini Deir Ezor v bližini meje z Irakom.

Sirski observatorij za človekove pravice, ki informacije o vojni v Siriji zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, je poročal o srditih spopadih, ki so davi potekali med stranema. Položaje skrajnežev je koalicija obstreljevala z letali in topništvom, je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

SDF, kurdsko-arabsko zavezništvo, ki ima podporo ZDA, je lani septembra začelo ofenzivo, s katero želijo pregnati džihadiste iz njihove zadnje enklave v Deir Ezorju. Po navedbah tiskovnega predstavnika SDF Mustafe Balija bi lahko bilo v enklavi še okoli 600 džihadistov, večinoma tujcev.

SDF ofenzivo nadaljujejo po enotedenskem premoru, s katerim so omogočili umik več kot 20.000 civilistom. Vodja sirskega observatorija Rami Abdel-Rahman je ob tem danes opozoril, da je na območju pod nadzorom IS še vedno ujetih več tisoč civilistov.

Kot je pojasnil, na bojišču ni dejanskega napredka, saj je območje posejano z minami, ki jih je nastavila IS, prav tako pa je na območju še veliko civilistov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine