10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Na ulicah francoskih mest tudi danes protesti rumenih jopičev proti predsedniku Emmanuelu Macronu

V Franciji dvanajsto soboto zapored potekajo protesti rumenih jopičev proti reformni politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter padanju kupne moči Francozov. Na ulicah Pariza in drugih francoskih mest se je zbralo več tisoč tisoč rumenih jopičev, proteste pa je danes zaznamovalo nasprotovanje policijskemu nasilju.

 

V francoski prestolnici je danes potekal “veliki pohod ranjencev”, ki so protestirali proti policijskemu nasilju in uporabi orožja z gumijastimi naboji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gumijaste naboje uporablja francoska policija, v večjem delu Evrope pa so prepovedani.

V središču Pariza se je po ocenah policije zbralo približno 10.700 ljudi, po drugih ocenah pa jih je bilo 13.800. Policija, ki je v spopadih s protestniki ponekod tudi danes uporabila solzivec, je po poročanju AFP do zgodnjega popoldneva aretirala deset ljudi.

Protestov se je danes udeležil tudi eden vodilnih aktivistov protivladnega gibanja rumenih jopičev Jerome Rodrigues, ki je prejšnjo soboto utrpel hudo poškodbo očesa, zaradi česar bo do konca življenja invalid. Tudi nekateri drugi protestniki so v znak solidarnosti nosili preveze čez oči.

V celotni Franciji je danes zgodaj popoldne po podatkih policije protestiralo 17.400 rumenih jopičev, medtem ko so jih prejšnjo nedeljo ob isti uri našteli približno 22.000.

Rumeni jopiči so se poklonili številnim ranjenim v protestih, ki potekajo od lanskega novembra. Po uradnih podatkih je bilo od začetka protestov v novembru ranjenih približno tisoč policistov in 1700 protestnikov.

Skupina 59 francoskih odvetnikov je danes objavila odprto pismo, v katerem so obsodili ostro obravnavo pripadnikov rumenih jopičev na sodiščih. Kot so opozorili, sodišča hitijo z izrekanjem sodb udeležencem demonstracij, pri tem pa ne spoštujejo njihovih pravic.

Francoska vlada je v petek policijo opozorila, naj se v primeru, da se protesti danes ponovno sprevržejo v nasilje, ne obotavlja uporabiti gumijastih nabojev. Francosko upravno sodišče je namreč v petek odločilo, da jih lahko policija še naprej uporablja.

“Res lahko to orožje rani, vendar pa se morajo policisti, ki so soočeni z nasilnimi protestniki, braniti pred tistimi, ki jih napadajo,” je dejal notranji minister Christophe Castaner.

Protesti rumenih jopičev danes po poročanju spletnega Reutersa potekajo kljub temu, da javnomnenjske ankete francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu kažejo, da se mu je priljubljenost, ki je bila konec lanskega leta rekordno nizka, nekoliko povišala.

Po podatkih javnomnenjske raziskave Harris Interactive pool, ki je v petek zajela tisoč sodelujočih, Macrona podpira 35 odstotkov Francozov, kar je štiri odstotne točke več kot decembra lani.

Protesti rumenih jopičev v Franciji potekajo vse od novembra lani in so sedaj usmerjeni proti reformni politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter padanju kupne moči Francozov. Protestniki prav tako zahtevajo odstop 41-letnega Macrona.

Zadnje novice

Sorodne vsebine