24.8 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Na tisoče Grkov protestira proti dogovoru z Makedonijo

Na tisoče Grkov je včeraj po vsej državi protestiralo proti poskusom, da bi razrešili spor z Makedonijo glede njenega imena, ki traja že 27 let. V Peli, zgodovinskem mestu antičnega makedonskega kraljestva in rojstnem kralju Aleksandra Velikega, se je zbralo okoli 2000 ljudi. Množične proteste so pripravili tudi v številnih mestih na severu Grčije.

 

Manjše proteste so pripravili tudi v osrednji Grčiji ter na grških otokih Kreta, Rodos, Krf in Kos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Naše sosede, ki ignorirajo našo zgodovino, vabimo, da pridejo v naše muzeje in arheološka najdišča ter odkrijejo, da je Makedonija grška,” je množici dejal župan Halkidona Joanis Cuknidas.

Današnje proteste so pripravili odbori, ki jih podpira grška diaspora, kleriki ter lokalna združenja županov.

Spor med Makedonijo in Grčijo traja že 27 let in je glavna ovira Makedoniji na poti v EU in zvezo Nato. Pogajanja potekajo pod okriljem Združenih narodov in posrednika Matthewa Nimetza, ki je ob začetku leta predlagal imena Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje). Cipras in Zaev sta sredi maja govorila tudi o predlogu iz Skopja – Ilindenska Makedonija.

Makedonski premier Zoran Zaev je nedavno sporočil, da so pogajanja z Atenami v sklepni fazi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine