20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Na Tajvanu pripravili priročnik za preživetje v primeru vojne

Piše: Ivan Šokić

Tajvanska vojska je objavila prvi priročnik za civilno obrambo, ki naj bi civilistom v primeru vojne pomagal preživeti invazijo na otok. Priročnik ni odziv na dogajanje v Ukrajini, temveč je bil v pripravi že dalj časa, saj se otoška država zadnji dve leti spopada z vse močnejšimi pritiski s celinske Kitajske. 

Tajvan uradno priznava samo 15 držav na svetu, Kitajska pa ga obravnava kot zgolj uporniško provinco. Otoška državica, ki velja za enega od malih azijskih tigrov, ima svojo vlado, svojo vojsko in zelo napete odnose s Kitajsko. Ti odnosi so se v zadnjih letih samo še poslabšali, temu pa je med drugim botrovala tudi večja prisotnost kitajske mornarice v okolici Tajvana.

V novem priročniku,, ki ga je tajvanska vojska pripravila za civilste lahko po poročanju Reutersa najdejo informacije kako najti zaklonišča s pomočjo aplikacij za pametne telefone, kje se nahajajo zaloge hrane in vode ter kako pripraviti zasilni paket za prvo pomoč.

Priročnik je nastal po zgledu podobnih priročnikov na Japonskem in Švedskem, ravno tako pa naj bi vseboval tudi bolj specifične informacije vezane na določeno lokacijo. V priročniku se nahajajo stripi in slike z nasveti kako preživeti vojaški napad, kako razlikovati med različnimi sirenami, ki opozarjajo na določeno nevarnosti in kam se zateči na varno pred izstrelki raket.

Za razliko od številnih drugih ukrepov, kot je podaljšanje obveznega vojaškega roka iz štirih na več mesecev, je bil priročnik za civiliste v pripravi še pred rusko invazijo v Ukrajini. V preteklosti je bilo obvezno služenje dveletnega vojašekega roka, a so vlade na Tajvanu ta čas iz mandata v mandat krajšale z namenom, da bi pritegnile glasove mlajše populacije.

Vir: reuters.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine