15.5 C
Ljubljana
nedelja, 3 julija, 2022

Na Švedskem svarila ukrajinskim begunkam, da s svojim oblačenjem ne izzivajo migrantov

Piše: Ivan Šokić

Ukrajinkam, ki se nahajajo v begunskem centru v Olofströmu na Švedskem svetujejo kako se obleči, da ne bodo izzivale moških iz “drugih kultur”, ki so ravno tako nastanjeni v begunskem centru.

Navodila so šla tako daleč, da so v enem od zatočišč za ženske začeli informirati ukrajinske begunke o njihovih pravicah. Pojavilo se je vprašanje, kako so se Ukrajinke oblačile v azilnem centru, da so bila potrebna navodila.

Na vprašanje je za Swedish Radio odgovorila Gitana Bengtsson, ki pomaga beguncem. “Ponavadi so se oblačile tako kot midve, ti in jaz.” Iz tega je razbrati, da ni šlo za kakršenkoli pomanjkljiv ali izivalen stil oblačenja. “Ni bilo ničesar čudnega. Niso izgledale kot prostitutke. Če bi te ženske živele v mestu, jim nihče ne bi govoril kako naj se oblačijo,” je izpostavila Bengtssonova.

Upravnik begunskega centra naj bi ženskam odsvetoval nošenje lahkih oblačil, kot so kratke hlače in krila, ki razkrivajo dele telesa. To sicer ni prvi takšen primer na Švedskem povezan z migranti in ukrajinskimi begunkami, ki so že večkrat javno povedale, da so se bolj varne počutile v od vojne razrvani Ukrajini kot pa z migranti nasičeni Švedski. Migranti so celo večkrat poskusili vdreti v njihove spalnice. “Rekli so, da je Švedska varna država, a jaz tega ne vidim,” je za švedski nacionalni radio povedala ena od ukrajinskih begunk.

Poleg spolnih napadov in posilstev, številni Ukrajinci zavračajo beg na Švedsko zaradi strahu pred visoko stopnjo kriminala. Kakor je že marca 2022 razkril Jimmy Hemmingsson, švedski humanitarni delavec v Varšavi, so številni ukrajinski begunci zaskrbljeni zaradi visokega števila streljanj na Švedskem in poročil o socialni službi, ki zelo rada jemlje otroke.

Sorodne vsebine