1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Na Švedskem ravnatelj muslimanske šole obtožen poneverjanja sredstev, ki jih je namenil somalski islamistični stranki

Piše: A. S.

Nekdanji ravnatelj muslimanske šole na Švedskem, Abdirizak Waberi, obtožen da je poneveril več milijonov švedskih kron iz državne blagajne, ki jih je poslal v svojo rojstno deželo Somalijo, kjer so bile med drugim namenjene tudi financiranju islamistične politične stranke.

Švedsko tožilstvo je nekdanjega poslanca sredinske Zmerne stranke in nekdanjega ravnatelja muslimanske šole Römosse v Göteborgu obtožilo, da je ukradel 13 milijonov švedskih kron, kar znese 1,3 milijona evrov. Denar iz državne blagajne je bil namenjen za šolske dejavnosti, Waberi pa naj bi ga preusmeril v svoja podjetja. To je počel s pomočjo izdajanja lažnih računov svojih podjetij, sredstva pa so romala v Somalijo, kjer so bila preusmerjena v različne organizacije, vključujoč islamistično Stranko narodne enotnosti, ki jo je vodil Waberi in je povezana z Muslimansko bratovščino. Cilj stranke je spremeniti somalsko ustavo iz sekularne v takšno, ki bi temeljila na islamskem šeriatskem pravu.

Waberi je tako postal glavni osumljenec v kar dveh preiskavah finančnega kriminala. Waberija so obtožili poneverbe javnih sredstev že drugi člani sveta šole, zaradi česar je bil odpuščen, nekaj mesecev kasneje pa tudi ovaden.

Pri tem ne gre za prvi tovrsten primer. V zadnjih petih letih naj bi bilo 49-im podjetjim in organizacijam, ki jih vodijo radikalni islamisti, izplačanih 1,2 milijarde švedskih kron (121 milijonov EUR) davkoplačevalskega denarja. Nekateri člani organizacije so radikalni salafisti, ki se odkrito zavzemajo za uvedbo šeriatskega prava na Švedskem, drugi pa naj bi bili povratniki, ki so se pred tem borili proti Islamski državi in gibanju Al Šabab.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine