-1.7 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

Na Švedskem prijeli ISIS teroristko – osumljena je celo grozodejstev nad svojimi otroci

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Na Švedskem so zaradi suma sodelovanja pri resnih vojnih zločinih v Siriji aretirali 49-letnico. Osumljenka terorizma naj bi celo silila lastnega otroka, da postane otroški vojak.

Do vojnih zločinov v katere je vpletena 49-letna islamska teroristka naj bi prišlo med leti 2013 in 2016 v Siriji, kamor je ženska odpotovala skupaj s svojimi petimi otroki, da bi se pridružila teroristom Islamske države.

Švedska tožilka Reena Devgun je po poročanju Breitbarta povedala, da teroristko med drugim obtožujejo, da je skupaj z drugimi silila otroka mlajšega od 15 let, v položaj otroškega vojaka. “To je kolikor je meni znano prvič, da na švedskem sodišču obravnavamo primer z otroci vojaki. Gre za nenavaden primer,” je priznala Devgunova.

Sinove silila k orožju, hčere prisilno poročila
Od petih otrok islamistke naj bi oba sinova umrla v Siriji, medtem ko je teroristki, država ob njenem prihodu nazaj na Švedsko leta 2020 preostala dva otroka odvzela. Švedski mediji so celo objavili fotografije otrok, kjer pozirajo z orožjem, obstajale pa naj bi celo fotografije teh istih otrok, na katerih pozirajo z zmaličenimi trupli ubitih ljudi.

(foto: SVT)

49-letno islamistko ravno tako obtožujejo, da je svoje hčere silila v poroko v Siriji. Mati vse obtožbe kategorična zavrača. Trdi, da so njeni otroci imeli v Islamski državi povsem normalno življenje. Ravno tako zavrača trditve o sodelovanju v vojnih zločinih. Gre za enega redkih primerov, v katerem so se švedske oblasti odločile za kazenski pregon terorističnih povratnikov.

Otroci ISIS teroristke (foto: SVT)

Od prvega leta, ko so implementirali novi zakon, niso oblasti dobile niti ene prijave. Na mestu je vprašanje, zakaj so simpatizerje Islamske države, ki so prostovoljno šli v Sirijo, sploh sprejeli nazaj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine