-2.1 C
Ljubljana
sreda, 26 januarja, 2022

Na Švedskem poteka sojenje bivšemu članu iranskih komisij smrti, ki ga bremeni vpletenost v poboje političnih zapornikov iz leta 1988

Piše: A.S.

Na Švedskem poteka sojenje Hamidu Nouryju zaradi pobojev v Iranu iz leta 1988, na katere je opozarjal tudi predsednik vlade Janez Janša. Prvi dan sojenja je bil že 10. avgusta v švedski prestolnici Stockholm.

Nouryja bremenijo obtožbe vojnih zločinov in pobojev iz 80. let prejšnjega stoletja. Gre za prvi primer, da se nekoga na sodišču bremeni za ta krvavi del iranske zgodovine. V Iranu je bilo namreč leta 1988 pobitih 30.000 političnih zapornikov, za pokole pa do sedaj še nihče ni odgovarjal pred sodiščem. Med pobitimi so bili predvsem pripadniki glavne opozicijske Ljudske mudžahedinske organizacije Irana.

Hamid Noury je bil eden od operativcev, ki so organizirali usmrtitve. V zaporu Gohardasht je določal kateri zaporniki se bodo pojavili pred komisijo smrti. Prav tako je zapornike prevažal na usmrtitve, ki jih je tudi organiziral.

Noury je bil prav tako član enor Revolucionarne garde in je kot pomočnik tožilca delal v zaporih Evin in Gohardasht. Njegov nadrejeni je bil dolgo časa Mohammad Moghiseh, eden od glavnih storilcev pobojev zapornikov leta 1988. V tem letu je bil Noury tudi sam aktiven član komisije smrti v zaporu Gohardasht.

Aretiran je bil 9. novembra, 2019, na stockholmskem letališču, saj je bil identificiran kot eden od osmih članov komisije smrti v času pobojev v omenjenem zaporu. Med drugim je bil aretiran zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu in mučenja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine