20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Na Švedskem izgredi islamistov zaradi demonstracij protiislamistične stranke

Piše: Ivan Šokić

V četrtek in petek pred velikonočnimi prazniki so goreli avtomobili v švedskih mestih. Uničevalski pohod islamistov naj bi bil rezultat protestov proti danskemu politiku Rasmusu Paludanu, in njegovi protiislamistični stranki. Paludan je v odziv na islamistično uničevanje na Švedskem sredi Stockholma zažgal Koran.

Na jugu Švedske so v četrtek izbruhnile demonstracije, ki so se hitro prelevile v izgrede in uničevanje tuje lastnine. Povod za demonstracije islamistov je bil napovedan shod danske protiislamistične stranke Stram Kurs. V nasilnih izgredih so bili poškodovani najmanj trije policisti, ki so jih islamisti obmetavali s kamni. Izgredniki so ravno tako požigali avtomobile, smetnjake in gume ter na ulicah postavljali barikade. Več izgrednikov je tudi ukradlo policijske uniforme in drugo opremo, ki se je nahajala v uničenih policijskih vozilih. Do izgredov je prišlo tudi v 40 kilometrov oddaljenem Norrköpingu.

Tudi tam je bil povod organiziran shod Stram Kurs, ki pa se ni manifestiral. Islamisti so vseeno zažgali 15 avtomobilov in napadli policiste. Načelnik švedske policije Anders Thornberg je dogajanje v četrtek označil za obsojanja vredno in nesprejemljivo. “Živimo v demokratični družbi in ena od najpomembnejših nalog policije je ljudem zagotoviti njihove z ustavo zaščitene pravice do demonstracij in izražanja svojega mnenja.”

Vodja protiislamistične danske stranke Stram Kurs Rasmus Paludan se ni dal prestrašiti. V petek je Paludan s skupino podpornikov vkorakal v Rinkeby ter v no-go coni švedske prestolnice zažgal izvod Korana. Zatem je po poročanju Breitbarta kmalu izbruhnilo nasilje, islamisti pa so policijo spet obmetavali s kamni. En policist je bil poškodovan.

Paludan je podobne izgrede med švedskimi islamisti izval že leta 2020 v Malmu. Tudi takrat je povod za nasilje in razbijaštvo muslimanskih priseljencev bilo zažiganje Korana. Skupina 15 muslimanskih kongregacij je v odziv na Paludanovo početje od švedskih oblasti zahtevala zakonsko prepoved zažiganja verskih besedil, kot je Koran. Švedsko tožilstvo je ugotovilo, da zažiganje knjig samo po sebi ni ilegalno, zato proti danskemu politiku in njegovim aktivistom ni bila vložena nobena obtožnica.

Izgredi so se nadaljevali v soboto v Landskroni, kjer naj bi se odvijal shod Stram Kursa, policija pa je nato protiislamsitične aktiviste premaknila v Malmö, kjer je Paludan nagovoril okoli 50 podpornikov. Islamisti so ta čas metali kamne zaradi česar je policija bila prismorana uporabiti solzivec. Eden od kamnov je zadel tudi Paludana, ki pa se ni dal motiti. Danski politik ima sicer tudi švedsko državljanstvo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine