7.7 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Na Švedskem cerkev iz 12. stoletja napadena dvakrat v enem mesecu

Napisal A.S.

Cerkev Spånga iz 12. stoletja, ki se nahaja na meji med dvema Stockholmskima predmestjema, Rinkebyjem in Tensto, kjer živijo večinoma migranti, je bila prejšnji mesec kar dvakrat napadena z t.i. »Molotov koktajli«.

Prvi napad se je zgodil, ko so neznanci vrgli tri  steklenice z vnetljivo tekočino in z gorečo tkanino v staro zgodovinsko cerkev. Ena steklenica je priletela v glavna vrata, drugi dve pa sta razbili okno in prileteli v notranjost cerkve. Na srečo napadalcem ni uspelo v celoti zažgati stare zgradbe saj plameni niso zajeli notranjosti. Zločin je bil označen za požig.

Le nekaj dni kasneje pa so cerkev neznanci znova napadli. Drugi napad, prav tako z ognjenimi koktajli, je vklopil alarm, ko je bila ena flaša z vnetljivo tekočino vržena skozi okno, druga pa znova v vhodna vrata. Policija je prišla na prizorišče pravočasno, da je pogasila požar z gasilnim aparatom.

Cerkev Spånga je ena od najstarejših cerkva v Stockholmu, prestolnici Švedske. Pastor te škofije  Jerker Alsterlund je glede napadov podal naslednjo izjavo:

»Gre za močno simbolično dejanje proti cerkvi. Nevem zakaj bi kdo hotel narediti kaj takega. Mogoče gre za provokacijo.«

Sorazmerno z migracijami iz muslimanskih dežel je na Švedskem tudi vse veče napadov na cerkve. Lansko leto so bile številne cerkve podvržene različnim napadom in oblikam vandalizma, vključujoč cerkve v Gottsundi, Uppsali, Rosengardu in Malmu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine