3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Na stopnicah vrhovnega sodišča se je zažgal in umrl

Piše: Ivan Šokić 

Moški iz Kolorada se je na v petek 22. aprila 2022 na stopnica ameriškega vrhovnega sodišča zažgal in zaradi nastalih poškodb umrl. Njegovo samomorilsko dejanje naj bi bilo povezano z obeleževanjem dneva Zemlje. Bil je podnebni aktivist in zen budist. Prijateljeval je z duhovnico zen budizma, ki samozažiganja ne vidi kot samomor, temveč kot “neustrašno dejanje sočutja”. 

50-letni Wynn Bruce iz Kolorada se je okoli 18. ure v petek zažgal na stopnišču ameriškega vrhovnega sodišča v Washingtonu DC. Po trditvah na njegovem Facebook profilu je bil Bruce “budist in podnebni aktivist.”

Navkljub helikopterju s katerim so ga prepeljali v bolnišnico, so bile opekline, ki si jih je zadal Bruce prehude, posledično je umrl. New York Post poroča, da je Bruce na svojem Facebook profilu objavil komentar z emotikoni ognja in datumom dneva Zemlje.

Po trditvah zen budistične svečenice aktivistke  in “podnebne znanstvenice” dr. Kritee Kanko, ki naj bi prijateljevala z Brucom, je 50-letnik že dalj časa razmišljal, da bi se zažgal. “Ta moški je bil moj prijatelj. Meditiral je z našo sangho. To dejanje ni samomor. To je izredno neustrašno dejanje sočutja, da bi pozornost posvetili podnebni krizi. Še vedno zbiramo informacije, a on je to načrtoval vsaj eno leto. Wynn Bruce tako sem ganjena,” je zapisala Kankova.

Budizem ima dolgo zgodovino samozažiganjal, nenavadno samomorilsko prakso pa je Zahod pobliže spoznal v drugi polovici 20. stoletja, ko so se razni menihi začeli samozažigati v znak protesta. Praksa je v zadnjih desetletjih poleg raznih okolijskih in podnebnih aktivistov priljubljena tudi med Tibetanci. Dalajlama, ki vse od leta 1959 živi v izgnanstvu v Indiji pa navkljub nesmiselnosti dejanja prakse ni pripravljen obsoditi ali svojim sledilcem vsaj prepovedati, ker bi to po njegovem mnenju prizadelo svojce samozažganih samomorilcev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine