15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Na Siciliji izredne razmere zaradi požarov

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Oblasti na Siciliji so zaradi gozdnih požarov, ki divjajo na med turisti priljubljenem otoku, za šest mesecev razglasile izredne razmere. Ognjeni zublji sicer ob izjemno visokih temperaturah pustošijo tudi drugod po jugu Italije, nazadnje je danes izbruhnil požar v turističnem naselju na Sardiniji.

Kot je danes odločitev utemeljil deželni predsednik Nello Musumeci, na Siciliji gori že od konca julija, tveganje pa zaradi napovedanih vremenskih razmer ostaja tudi v prihodnjih tednih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na jugu Italije trenutno vladata vročina in suša, ki prispevata k širjenju požarov. Za številnimi izmed njih naj bi stali požigalci. Temperature ponekod presegajo 40 stopinj Celzija, poroča STA. Poleg Sicilije sta trenutno zaradi požarov najhuje prizadeti še deželi Kalabrija in Apulija. Iz italijanske pokrajine Reggio Calabria so v petek poročali o dveh smrtnih žrtvah.

Požari so nedavno izbruhnili tudi v pokrajini Oristano na Sardiniji, kjer so že povzročili veliko škodo. Danes dopoldne je ogenj zajel tudi eno od tamkajšnjih nastanitev za turiste. Gasilci so po lastnih navedbah preprečili, da bi se ognjeni zublji razširili na bližnje rastje, poškodovanih ni bilo, še piše dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine