11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Na shodu »Naredimo Ameriko spet veliko« v Washingtonu več sto tisoč Trumpovih privržencev vzklikalo: »Ustavite krajo!« »Še štiri leta!«

V Washingtonu se je včeraj zbralo več sto tisoč privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki so prepričani, da je na volitvah 3. novembra prišlo do prevar v korist demokratov. Svoje podpornike je pozdravil tudi Trump, ki se je mimo njih peljal v varovani koloni vozil.

Protestni pohod, ki so ga organizatorji naslovili Pohod milijon MAGA se je začel v soboto po krajevnem času in doživel vrhunec zelo zgodaj, ko se je mimo podpornikov na partijo golfa v Virginijo peljal predsednik Trump s kapo MAGA na glavi in jim pomahal skozi zaprto okno. MAGA je kratica Trumpovega slogana Naredimo Ameriko spet veliko.

Podporniki blizu Bele hiše so Trumpa pozdravili z glasnimi vzkliki, mahanjem in žvižganjem. Številni so nosili napise v njegovo podporo, kot so “Najboljši predsednik kdajkoli”, “Ustavite krajo” in “Trump 2020: Naj Amerika ostane velika”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več sto tisoč ljudi se je do poldneva po krajevnem času zbralo na Freedom Plaza (Trgu svobode), številni pa so bili še na poti tja. Med udeleženci zborovanja so tudi člani različnih ameriških domoljubnih združenj, številni tudi s svojim celotnimi družinami. Pri tem so v veselem vzdušju, ki je spominjalo na Trumpova predvolilna zborovanja, vihrali z zastavami in vzklikali: “Še štiri leta.”

Protesti so znova pokazali razdeljenost ZDA. Trumpovi podporniki in njegovi nasprotniki so med drugim drug drugega obtoževali, da so zavedeni. Občasno je namreč prihajalo do zmerjanja in prerivanji z nasprotniki Trumpa, a so protesti minili veliko bolj mirno kot levičarski protesti proti policijskemu nasilju spomladi in poleti.

Ponovno pa se je pokazalo, da so s svojim ravnanjem veliko bolj zmerni Trumpovi podporniki, saj so jih zvečer nič hudega sluteče napadli levičarski skrajneži iz vrsti Antife in BLM.

 
O več pretepih so tako poročali zvečer, ko so levičarski multikuturni nasprotniki Trumpa protestnikom odvzemali in zažigali kape z napisom MAGA, skupili pa so jo tudi ulični prodajalci Trumpovovih sloganov.
 

Policija je tako preko dneva aretirala nekaj Trumpovih privržencev zaradi nošenja orožja in zvečer več skrajnih multi-kulti levičarjev, ki so primitivno in podlo napadli policiste ali Trumpove privržence.

Streljanja do večera ni bilo, mlajšega moškega, ki ga je nekdo zabodel, pa so odpeljali v bolnišnico. Je pa na socialnih omrežjih vse več objav, ki kažejo, kako so levičarski multikulti skrajneži zvečer napadali Trumove privržence.

Po besedah tiskovne predstavnice Bele hiše Kayleigh McEnany je na proteste prišlo milijon ljudi, Trump pa je tvital o več sto tisoč protestnikih. Protesti so potekali tudi drugod po ZDA, kjer so Trumpovi privrženci prav tako zahtevali potrditev njegove zmage.

Po zadnjem štetju ameriških medijev je demokratski kandidat Joe Biden na predsedniških volitvah zbral 306 elektorskih glasov, Trump pa 232. Za zmago je potrebnih najmanj 270 elektorskih glasov. A vprašanje je, kakšen bi bil v resnici rezultat, če ne bi bilo prevar in kraje glasov v škodo Donalda Trumpa.

No, to bo pokazal čas, predvsem pa sodne odločitve in ponovna štetja v nekaterih zveznih državah.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine