14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Na prvem srečanju Putina in Zelenskega v Parizu brez resnega preboja glede vzhodne Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta se v ponedeljek zvečer v Parizu sestala na prvem dvostranskem srečanju. Na vrhu normandijske četverice so se dogovorili za določene ukrepe za zmanjšanje napetosti med državama, niso pa dosegli večjega preboja za končanje pet let trajajočega konflikta na vzhodu Ukrajine.

Vrh voditeljev normandijske četverice – Francije, Nemčije, Rusije in Ukrajine – v Parizu je gostil francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je pozdravil napredek, dosežen po osmih urah pogovorov v Elizejski palači.

Najprej so se sestali vsi štirje voditelji, nato pa je sledilo prvo dvostransko srečanje Putina in Zelenskega. V skupni izjavi vseh štirih so zapisali, da so se dogovorili o izvajanju celovite prekinitve ognja in nadaljevanju umika oboroženih sil s konfliktnega območja do marca prihodnjega leta.

Putin je rezultat srečanja označil za pomemben korak k zmanjšanju napetosti na vzhodu Ukrajine. Zelenski je po drugi strani priznal, da si je kljub veliki simboliki prvega srečanja z ruskim kolegom in prvem štiristranskem vrhu po treh letih želel več.

“Lotili smo se mnogih vprašanj in moji kolegi so dejali, da je to zelo dober rezultat za prvo srečanje. Vendar bom odkrit – to je zelo malo, želel sem si razrešiti večje število problemov,” je Zelenski izjavil po pogovorih.

Konflikt med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko na vzhodu Ukrajine je v petih letih zahteval več tisoč življenj, milijon ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove. Po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim so separatisti prevzeli nadzor nad regijama Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine.

Vprašanje priključitve Krima, zaradi katere so zahodne države uvedle sankcije proti Moskvi, ni bilo na dnevnem redu vrha v Parizu.

Zelenski je napovedal, da bodo s proruskimi separatisti do konca leta izvedli novo izmenjavo zapornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pa je kot možen datum izmenjave omenil 24. december.

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so že izrazili pripravljenost na uresničevanje odločitev z vrha voditeljev normandijske četverice. Kot je dejala varuhinja človekovih pravic Darja Morozova, bi lahko izmenjavo zapornikov lahko izvedli do konca leta. Menila je še, da bi bila izmenjava mogoča “po formuli 88 za 53”.

V mednarodno nepriznani ljudski republiki Lugansk pa je politik Rodion Mirošnik sporočil, da so na vrhu sprejeli vrsto odločitev, za uresničitev katerih je nujen neposreden dialog. Doslej pogovori med ukrajinsko vlado in vodje separatistov niso potekali neposredno, temveč le preko posrednikov v kontaktni skupini.

Macron je sporočil, da bo naslednji vrh normandijske četverice v roku štirih mesecev. Takrat bodo pregledali napredek glede končanja konflikta.

“Proces gre v pravo smer,” je poudaril Putin. “Rusija bo naredila vse, kar je v njeni moči, da se ta konflikt konča,” je zagotovil.

Macron je še poudaril, da je že samo dejstvo, da je do srečanja sploh prišlo, dosežek. “Dejstvo, da smo tukaj skupaj, eden ob drugem, je nekaj pomembnega,” je dejal Macron in dodal, da je konflikt na vzhodu Ukrajine “odprta rana v srcu evropske celine”.

“Imamo še veliko dela, vendar imam občutek, da obstaja dobra volja za rešitev težkih vprašanj,” je pristavila nemška kanclerka Angela Merkel.

Zadnje novice

Sorodne vsebine