10 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Na predsedniških volitvah v Salvadorju zmagal konservativec Bukele

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Salvadorju je zmagal opozicijski voditelj nove konservativne stranke Gana Nayib Bukele, ki je po začasnih izidih prejel 53,8 odstotka glasov. Z zmago 37-letnega nekdanjega župana prestolnice San Salvador se je v tej srednjeameriški državi končala skoraj 30-letna izmenična vladavina dveh glavnih strank.

Kot je sporočila volilna komisija, je po preštetju skoraj 88 odstotkov glasovnic Bukele prejel 53,8 odstotka glasov in z zmago v prvem krogu premagal glavna tekmeca, 42-letnega trgovskega magnata Carlosa Callejo iz desnega Nacionalističnega republikanskega zavezništva (Arena) ter 51-letnega nekdanjega zunanjega ministra Huga Martineza iz vladajoče levičarske Fronte Farabundo Marti za nacionalno osvoboditev (FMLN).

“Zdaj lahko s popolno gotovostjo potrdim, da sem zmagal,” je v nedeljo pozno zvečer privržencem sporočil Bukele, ki naj bi položaj prevzel 1. junija.

Doslej najmlajši predsednik katere od srednjeameriških držav je obljubil povečanje investicij v izobraževanje in boj proti korupciji. Njegova najpomembnejša naloga pa bo končanje vladavine nasilja in vzpostavitev varnosti v državi.

Salvador že leta pretresajo spopadi med različnimi kriminalnimi skupinami. Država ima eno najvišjih stopenj nasilnih smrti na svetu; letno zabeležijo 51 umorov na 100.000 prebivalcev. Samo lani so zabeležili 3340 umorov, večinoma med kriminalnimi tolpami.

Te kriminalne tolpe naj bi imele okoli 70.000 članov. Od tega jih je 17.000 za zapahi. Zaradi revščine in pomanjkljive varnosti veliko prebivalcev tudi zapušča državo. Več kot 3000 Salvadorcev naj bi se tako konec lanskega leta pridružilo karavanam migrantov, ki si želijo priti v ZDA.

Bukele bo moral pri uresničevanju prednostnih nalog iskati podporo desnice, ki ima večino v salvadorskem kongresu. Njegova stranka ima v parlamentu le 11 od 84 sedežev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine