32.6 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Na predsedniških volitvah v Kolumbiji zmagal desničar Duque

V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Kolumbiji je zmagal desničar Ivan Duque. Zanj je glasovalo 54 odstotkov volivcev, njegovega tekmeca Gustava Petra je podprlo 42 odstotkov Kolumbijcev. Zmaga Duqueja postavlja pod vprašaj mirovni sporazum iz leta 2016, saj novoizvoljeni predsednik napoveduje spremembe tega dokumenta.

Tudi v prvem krogu 27. maja je slavil Duque z 39 odstotki, Petro pa je osvojil 25 odstotkov glasov, poroča STA.

Z zmago Duqueja je pod vprašajem mirovni sporazum, ki ga je sedanji kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos konec leta 2016 podpisal s predstavniki nekdanjega levičarskega gverilskega gibanja Farc.

Duque namreč nasprotuje sporazumu, s katerim se je končal več kot pol stoletja dolg konflikt, češ da je preveč popustljiv do nekdanjih gverilcev. 41-letnik je obljubil spremembo sporazuma, tako da bodo šli voditelji gverilcev, ki so zagrešili hude zločine, v zapor, preprečiti pa jim želi tudi vstop v kongres. To je poudaril tudi v prvem govoru po objavi izida volitev.

Farc je novoizvoljenega predsednika že pozval, naj uporabi zdrav razum. “Nujno je uporabiti zdrav razum. Država zahteva celoviti mir, ki bo vodil v spravo,” je nekdanje levičarsko gverilsko gibanje zapisalo v prvem odzivu na izide volitev.

Duque, ki je postal najmlajši predsednik po letu 1872, se zavzema tudi za boj proti korupciji, napovedal pa je tudi nov zagon kolumbijskega gospodarstva.

Dosedanji predsednik Santos, ki se v skladu z ustavo po dveh predsedniških mandatih ni mogel znova potegovati za položaj, bo mesto svojemu nasledniku predal avgusta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine