2.9 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

Na Poljskem in pribaltskih državah nove Natove vojaške vaje, zadnje so se ravno končale na Norveškem

Na Poljskem in v pribaltskih državah, Latviji, Litvi in Estoniji, so se danes začele Natove vojaške vaje, v kateri sodeluje okoli 17.500 vojakov iz 10 držav članic Nata. Vaja Anakonda, ki poteka na Poljskem, je največja vojaška vaja na Poljskem doslej. V njej sodeluje 12.500 vojakov. Okoli 5000 vojakov se uri v pribaltskih državah.

 

Vaje bodo potekale do 16. novembra, njihov namen pa je urjenje sodelovanja posameznih enot, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vse od ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014 številne vzhodnoevropske države, posebej Poljsko in pribaltske države, skrbi njihova varnost. Poljska si tudi prizadeva, da bi ZDA okrepile svojo vojaško prisotnost na njenem ozemlju in tudi vzpostavile trajno vojaško bazo. Washington doslej ni sprejel še nobene odločitve v tej smeri.

Se je pa na Norveškem danes končala največja vaja zveze Nato v zadnjih letih. Vaje Trojni stik (Trident Juncture) se je udeležil tudi 232-članski kontingent Slovenske vojske, ki je preveril zmogljivosti odziva v realnem času, zahtevnega premika in delovanja v izjemnih vremenskih razmerah.

V zadnjem tednu je na vaji po navedbah ministrstva za obrambo sodelovalo 50.000 udeležencev iz 31 držav, ki so delovali po scenariju odziva po aktivaciji 5. člena severnoatlantske pogodbe, da je napad na eno članico Nata napad na vse, in preverili zmogljivosti za zagotavljanje kolektivne obrambe. Scenarij je vključeval spopad dveh namišljenih nasprotnikov: severnih in južnih sil.

Slovenska vojska je na vaji sodelovala z motorizirano četo z dodanim črnogorskim vodom, transportnim helikopterjem, delom sil v najvišji stopnji pripravljenosti (del skupine za civilno-vojaško sodelovanje in helikopter za medicinsko evakuacijo), elementom vojaške policije in enoto za podporo. Delovanje kontingenta Slovenske vojske, ki ga je vodil podpolkovnik Uroš Trinko, je bilo osredinjeno na kopensko komponento.

Vaja Trojni stik je pod vodstvom poveljnika Natovega združenega operativnega poveljstva Neapelj, admirala Jamesa G. Fogga potekala na Norveškem ter bližnjem območju severnega Atlantika in Baltskega morja, vključno z Islandijo ter zračnima prostoroma Finske in Švedske. Na vaji je poleg 50.000 udeležencev sodelovalo okoli 250 zračnih plovil, 65 ladij in 10.000 vozil.

Kot je v nagovoru poudaril admiral Foggo, je Trojni stik izkazal pripravljenost in sposobnost Natovih sil za skupno delovanje oziroma povezljivost sil. Obenem so bile te sile zasnovane, da zagotovijo usposobljenost, delujejo povezano in so pripravljene, da se ustrezno in pravočasno odzovejo na vse oblike ogrožanj iz katerekoli smeri. Sočasno je vaja podpirala namero zavezništva po vzdrževanju visoke pripravljenosti in usposobljenosti njenih sil. Bila je tudi preizkus in izjemen prikaz skupnih zmogljivosti, zato je bila vzorčen primer sodelovanja v miru in prikaz delovanja v krizi, so še sporočili z Morsa.

Dodali so, da tovrstne Natove vaje izražajo in razvijajo razsežne vojaške zmogljivosti, ki zagotavljajo mir in varnost v partnerskih državah, Slovenija pa je dejaven člen teh prizadevanj in zato je Slovenska vojska v njenem imenu sodelovala na Natovi vaji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine