-0.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 decembra, 2021

Na pohodu je dvojna mutirana različica virusa covid-19 iz Indije, ki se že širi po evropski celini

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Mutacijam virusa covid-19 očitno ni videti konca. Iz Velike Britanije namreč poročajo o izsledku novih 55 primerov okužbe z dvojno mutirano različico virusa covid-19, ki je bila prvič odkrita v Indiji. Medtem, ko so tudi v Belgiji izsledili prve primere različice tega virusa, znanstvenike skrbi, da bi bila lahko ta različica virusa bolj odporna na obstoječa cepiva proti covidu-19. 

Sodeč po najnovejših podatkih, ki jih je v četrtek objavila vladna agencija Public Health England, skupno število primerov omenjenega seva B.1.617 covid-19 znaša 132, kar je 77 več kot teden dni nazaj.

Različica virusa, ki vzbuja skrb

Na začetku tega tedna so se v Veliki Britaniji odločili, da Indijo na račun odkritja novega seva virusa uvrstijo na rdečo listo držav. Britanski minister za zdravje Matt Hancock novoodkriti sev označuje kot različico virusa, ki vzbuja skrb. Omejitve potovanja so stopile v veljavo s petkom, večini potnikov iz Indije je bil tako prepovedan vstop v državo. Izjema velja le za tiste Indijce, ki so imetniki britanskega in irskega potnega lista ter za prebivalce Združenega kraljestva, ki bodo morali ob prihodu v državo v 10-dnevno karanteno, ki bo nadzorovana.

Foto: epa

V četrtek so bili prvi primeri nove variante virusa potrjeni v Belgiji. Okužbo so potrdili pri skupini 20 indijskih študentov zdravstvene nege, ki so bili pozitivni na okužbo. V državo so prispeli sredi aprila preko letališča Charles de Gaulle, ki se nahaja v francoski prestolnici Parizu, so za AFP sporočile belgijske zdravstvene oblasti. Študentje so bili nameščeni v karanteno na severu Belgije, kjer naj bi potekali tudi njihovi tečaji zdravstvene nege, poroča Russia Today.

Gre za še bolj nalezljivo različico virusa

Obstaja prepričanje, da je dvojno mutirana različica covida-19 tista, ki predstavlja razlog za nedavni porast okužb po vsej Indiji. Za to različico virusa velja, da je bolj nalezljiva, ker dvojna mutacija beljakovinske konice, virusu omogoča okužbo celic, s tem pa virus obide imunski sistem.

Indijski znanstveniki so sev opisali kot mešanico južnoafriške, britanske in brazilske različice covid-19. Obstajajo tudi pomisleki, da bi bila indijska varianta lahko bolj odporna na cepiva, saj se je že pokazalo, da imajo določena cepiva različno učinkovitost proti različnim sevom covida-19. Novo različico so med drugim zaznali tudi v ZDA, Avstraliji, Nemčiji, Namibiji, Novi Zelandiji in Singapurju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine