10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Na parlamentarnih volitvah v Izraelu največ glasov nabral Netanjahu

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes razglasil zmago na parlamentarnih volitvah, na katerih je glede na uradne izide po večini preštetih glasov njegov Likud osvojil največ glasov. 

Netanjahu je volil in prve izide spremljal v Jeruzalemu, nato pa se je odpravil v Tel Aviv, kjer so ga pričakali navdušeni podporniki. “Gre za najpomembnejšo zmago mojega življenja,” je izjavil dolgoletni izraelski premier. Kot je dodal, gre za zmago proti vsem pričakovanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na izide po 90 odstotkih preštetih glasov je Likud osvojil 29,3 odstotka glasov, Modra in bela stranka njegovega glavnega tekmeca Benija Ganca pa 26,3 odstotka, je sporočila osrednja volilna komisija. V samem parlamentu to pomeni približno 36 sedežev za Likud in 32 sedežev za Modro in belo stranko.

Volilna udeležba je znašala 71 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Uradni izidi potrjujejo rezultate vzporednih volitev, objavljene po zaprtju volišč v ponedeljek, ki so stranki Likud napovedovale 36 ali 37 poslanskih sedežev, medtem ko naj bi jih Modra in bela stranka osvojila od 32 do 34.

Skupaj z zavezniki iz desnega bloka bi sicer Netanjahu lahko skupno računal na 59 sedežev, kar je premalo za absolutno večino v 120-članskem parlamentu, še kažejo izidi vzporednih volitev.

V Izraelu so v ponedeljek potekale že tretje parlamentarne volitve v letu dni, potem ko so tako aprilske kot septembrske prinesle pat položaj med desnim blokom pod vodstvom Likuda in levim blokom pod vodstvom Modre in bele stranke.

Zadnje novice

Sorodne vsebine