31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Na območju Gaze plenijo tovornjake s humanitarno pomočjo! Stopnja primitivnosti plenilcev je huda in življenjsko nevarna – za vse!

Piše: Vančo K. Tegov

Humanitarne razmere v enklavi se slabšajo. Tovornjake, ki so prevažali humanitarno pomoč na območje Gaze, so oropali množice ljudi, ki so se skušale dokopati do vitalnih zalog. To je razvidno iz posnetkov, ki jih je objavil Associated Press.

Tovornjaki so vstopili prek mejnega prehoda Kerem Šalom med Gazo in Izraelom, ki so ga danes odprli prvič po začetku vojne. Tudi s tem namenom, da bi lažje  in resnično spremljali razdeljevanje  te nujno potrebne pomoči.  Kakšna je to humanitarnost, ki jo moraš nadzorovati, da lahko pride to tistih ki jo v danem trenutku potrebujejo. V nasprotnem jo pobašejo »proizvajalci «vojne in nemirov oziroma plenilci in preprodajalci na ozemlju Gaze, ki so v resnici Hamas-ovci. Nazoren primer je bila ugrabitev oziroma napad na konvoj s pomočjo, ki je prišla preko mejnega prehoda Rafa iz Egiptovske  strani. Kaj si lahko mislimo o tem, ko pomoč namenjena nič krivemu in dolžnemu prebivalstvu Gaze, ki ga kot kolektivnega konglomerata   ljudi imajo za talca norih terorističnih ciljev imajo  pripadniki Hamasa  in podobne militantne skupine.

Taista kontrolna točka, ena redkih iz Izraela v območje Gaza,  je bila zaprta za tovornjake s pomočjo od napada Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra. Prejšnji teden se je Izrael strinjal, da ga bo ponovno odprl za oskrbo z vitalnimi potrebščinami. Prva možnost, prva napaka, prvi napada in brezobzirnega plenjenja. Zato nič ne čudi, da  kljub novicam še naprej prihajajo poročila o slabšanju humanitarnih razmer v Gazi. Povzročitelji pa  še kar nezadržno grabijo in razgrabijo vse kar pride z namenom izboljšanja humanitarnega stanja. Z vsakim morebitnim izboljšanjem se njim  lahko poslabša položaj in   s tem tudi »adute« za sovražna in teroristična dejanja na območju, ki ga nadzorujejo.

Kljub temu da je humanitarnim delavcem včeraj uspelo dostaviti medicinske pripomočke v bolnišnico, a v zdravstveni ustanovi še vedno akutno primanjkuje hrane in vode. Vzrok je jasen, Hamas-ovci izzivajo izraelske sile, ki urejajo razmere v Gazi, da opravljajo tudi boja dejanja nad njimi, ti pa izpostavljajo  civiliste kot živi ščit. V skrajni sili se civilisti zatečejo v bolnišnični kompleks, kjer pa pride do čezmerne obremenitve razpoložljivih resursov.

Kot so nekje zapisali prisotni nevtralni poročevalci in poznavalci, Hamas  ki skoraj popolnoma obvladuje  območje, ne bo dovolil dolgotrajnejše umiritve in ureditve razmer. S tem ko se bo to zgodilo bodo izgubili na pomenu. Njihov obstoj je vezan na destabilizacijo  stanja na območju.  S druge strani Izrael je odločen da se ta pojav v obliki mednarodno potrjenega terorističnega gibanja Hamas dokončno nevtralizira. Naloga ki jo ima Izrael, oziroma ki si jo je zadal, mora slej ko prej dati rezultate. Do takrat, pa koliko kaže,  ima tudi podporo svojega prebivalstva  in dovoljšne mednarodne podpore.

Mir je tukaj še kako potreben. Biblična dežela si zasluži biblični mir. Tudi preostali svet jima ga privošči!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine