9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Na območje Evropske unije poskušalo vdreti več kot dva tisoč migrantov

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Več kot 2 tisoč migrantov je danes poskušalo vdreti čez mejo, ki ločuje špansko enklavo Melilla od Maroka, je sporočila lokalna delegacija španske vlade. Delu izmed njih je kljub posredovanju maroških sil celo uspelo prebiti mejno ogrado. Gre za prvi tako množičen poskus prečkanja meje, odkar sta državi marca popravili diplomatske odnose, poroča STA. Že v četrtek je bilo po poročanju španskih medijev ranjenih 116 policistov, enega so morali zdraviti na oddelku intenzivne nege.

Po navedbah delegacije so bili migranti dobro organizirani in nasilni. Na mejno območje je vdrlo okoli 500 ljudi, v mesto Melilla pa se je od teh uspelo prebiti 130. Poudarili so, da je Maroko aktivno sodeloval s španskimi varnostnimi silami, saj je na mejno območje poslal veliko število pripadnikov svojih sil, ki so poskušale odvrniti migrante od prestopa meje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Že v četrtek je bilo po poročanju španskih medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, ranjenih 116 maroških policistov, ki so skušali zadržati približno 500 migrantov. Enega policista so morali zdraviti na oddelku intenzivne nege v bolnišnici.

Melilla in Ceuta, druga majhna španska enklava na severu Afrike, imata edino kopensko mejo Evropske unije z Afriko, zato sta magnet za migrante. Ozemlji sta zaščiteni z ograjami, utrjenimi z bodečo žico, video kamerami in stražnimi stolpi. V preteklih letih je sicer na tisoče migrantov poskušalo prečkati 12-kilometrsko mejo med Melillo in Marokom ali osemkilometrsko mejo v Ceuti, tako da so plezali po ograjah, plavali ob obali ali se skrivali v vozilih. Marca letos je Španija končala leto dni trajajočo diplomatsko krizo med državama in podprla maroški načrt za avtonomijo Zahodne Sahare, s čimer je odstopila od svoje desetletja trajajoče politike nevtralnosti glede tega vprašanja. Španski premier Pedro Sanchez je nato obiskal Rabat, obe vladi pa sta pozdravili “novo fazo” v odnosih.

 

Spor se je začel, ko je Madrid aprila 2021 dovolil Brahimu Gali, vodji Zahodnosaharske fronte Polisario, ki se zavzema za neodvisnost nepriznane Zahodne Sahare, da se v španski bolnišnici zdravi zaradi covida. Mesec dni kasneje je približno 10 tisoč migrantov nezakonito vstopilo v špansko enklavo Ceuta, maroški mejni stražarji pa tega niso preprečili, kar so mnogi opazovalci označili za maščevalno potezo Rabata. Obe mesti sta že dolgo časa tudi žarišče ozemeljskega spora med Rabatom in Madridom, saj Madrid vztraja, da sta obe mesti sestavni del Španije, Maroko pa trdi, da sta mesti del Maroka, še poroča AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine