-1.4 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Na meji med Kolumbijo in Venezuelo napeto, prišlo tudi do spopadov

Na meji s Kolumbijo je danes v Venezueli prišlo do spopada med venezuelsko vojsko in več deset ljudmi, ki protestirajo proti zaprtju meje. Varnostne sile so jih razgnale s solzivcem. Danes naj bi sicer skušali podporniki opozicijskega voditelja Juana Guaidoja iz Kolumbije v Venezuelo prinesti humanitarno pomoč.

 

V mestu Urena v zvezni državi Tachira na zahodu Venezuele so protestniki začeli metati kamenje v vojake na meji, ti pa so odgovorili s solzivcem, prikazujejo posnetki lokalnih televizijskih postaj. Mnogi Venezuelci pogosto prečkajo mejo, saj gredo v Kolumbijo po nakupih ali na delo, sedaj pa je zaradi spora glede tuje pomoči za Venezuelce zaprta.

Danes naj bi sicer skušali podporniki začasnega predsednika iz kolumbijskem mesta Cucuta prinesti pomoč v Venezuelo. Tam naj bi bilo okoli 600 ton hrane, zdravil in higienskih pripomočkov, ki so jih v glavnem prispevale ZDA.

Začasni predsednik Guaido je ob tem sodržavljane na Twitterju pozval, naj se udeležijo množičnih protestov po vsej državi, da bi vojsko pozvali, naj pomoč spusti v državo.

Tudi vojake je pozval, naj dovolijo vstop pomoči. “Danes so v vaših rokah življenja na sto tisoče Venezuelcev. Oči celotne države in celotnega sveta so uprte v vas. Dobro se odločite,” je zapisal. Objavil je tudi posnetke, kako se je več pripadnikov varnostnih sil pridružilo njihovemu boju.

Kolumbijske oblasti pa so sporočile, da so štirje venezuelski vojaki dezertirali in prebegnili na kolumbijsko stran meje.

V Kolumbiji je sicer obtičalo okoli 50 venezuelskih novinarjev, ki so poročali s petkovega koncerta v podporo Guaidoju v Cucuti. Novinarsko združenje je zahtevalo, da se spoštuje njihova pravica do svobodnega gibanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine