17.7 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Na Madžarskem potrdili referendumska vprašanja

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Zakon o zaščiti otrok, ki v izobraževalnem procesu mladoletnih oseb prepoveduje širjenje LGBTIQ vsebin, je na Madžarskem začel veljati v začetku meseca. V EU je sprožil burne odzive, a premier Viktor Orban je prepričan, da to ni tema, v katero bi se lahko vmešavala Evropska unija, saj gre za področje nacionalne pristojnosti. “Ne bomo vam dovolili vaše prisotnosti v šolah in vrtcih,” je odločno sporočil in napovedal referendum. Danes pa so potrdili pet vprašanj, na katere bodo madžarski volivci odgovarjali na referendumu, ki bo predvidoma v začetku prihodnjega leta, poroča STA.

Madžarski premier Viktor Orban se je zaradi naraščajočega trenja med Madžarsko in EU o sporni zakonodaji, ki bi prepovedala sporne LGBT vsebine v šolah in vrtcih na Madžarskem, odločil, da bo podporo preveril na referendumu. Evropskim akterjem se zdi najbolj sporen člen zakona za zaščito otrok, ki določa, da dejavnosti, ki obravnavajo spolno kulturo, ne smejo biti usmerjene v širjenje odklona od identifikacije, ki ustreza rojstnemu spolu, spremembe spola ali homoseksualnosti. EU je zoper Orbana že sprožila sodne postopke, a on pritiskom EU ne želi popustiti. Madžarska volilna komisija je tako danes potrdila pet vprašanj, na katere bodo volivci odgovarjali na referendumu, ki bo predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Orban je izvedbo referenduma sicer napovedal pred tednom in pol ter Madžare pozval, naj zakon, ki ga označuje kot del “ideološke vojne” z EU, podprejo. Kot je danes potrdila državna volilna komisija, bodo na referendumu državljanom zastavili pet vprašanj. Eno od njih se bo glasilo, ali podpirajo pouk o spolni usmerjenosti v javnih izobraževalnih ustanovah brez odobritve staršev. Drugo vprašanje se bo glasilo, ali podpirajo seznanjanje mladoletnih s terapijami za spremembo spola, tretje pa, ali podpirajo operacije spremembe spola za mladoletne. Četrto vprašanje se bo nanašalo na omejevanje medijskih vsebin, ki vplivajo na spolni razvoj otrok, peto pa na podporo medijskim vsebinam, ki otrokom predstavljajo spremembo spola.

Zadnje novice

Sorodne vsebine