6.4 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Na Madžarskem konec izrednih razmer zaradi pandemije

Na Madžarskem od danes ne veljajo več izredne razmere, ki so vladi premierja Viktorja Orbana v času pandemije covida-19 več kot dva meseca omogočale vladanje z odloki. Orban jih je namreč v sredo z vladnim odlokom odpravil, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Namesto izrednih razmer zdaj na Madžarskem velja pripravljenost na epidemijo.

 

Madžarski parlament je odpravo spornih izrednih razmer, ki so naletele na številne kritike v Evropski uniji in madžarski opoziciji, potrdil v torek. Takrat je parlament v Budimpešti potrdil tudi zakon o pripravljenosti na epidemijo, ki je po vladnem odloku začel veljati v noči na danes z objavo v madžarskem uradnem listu.

Novi zakon po mnenju kritikov Orbanovi vladi omogoča, da brez soglasja parlamenta v primeru grožnje epidemije razglasi stanje zdravstvene krize za pol leta in tudi v prihodnje vlada z dekreti. Nova zakonodaja tudi ohranja krizni štab, ki bo vodil priprave na morebitni drugi val epidemije covida-19.

Na Madžarskem je še naprej obvezna uporaba zaščitnih mask v javnem prevozu in trgovinah, prireditve z več kot 500 udeleženci ostajajo prepovedane.

V državi, ki ima deset milijonov prebivalcev, se je z novim koronavirusom okužilo več kot 4000 ljudi, okoli 560 jih je umrlo za covidom-19.

Zadnje novice

Sorodne vsebine