16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Na Kitajskem spet zaostrujejo ukrepe, medtem ko Evropska unija pripravlja načrte za okrevanje

Bruselj je predstavil obrise načrta za okrevanje po pandemiji novega koronavirusa, ki se v večjem delu Evropske unije umirja. Večina evropskih držav je že začela rahljati ukrepe, več jih je danes napovedalo obvezno nošenje mask na javnih krajih. Na severovzhodu Kitajske pa so začeli v strahu pred drugim valom okužb ukrepe znova zaostrovati.

a

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pred četrtkovim vrhom voditeljev EU objavil obrise načrta za okrevanje po pandemiji novega koronavirusa. Ti vključujejo štiri načela: glede na simetričnost šoka zaradi pandemije se je treba izogniti temu, da bi okrevanje postalo asimetrično, zato mora načrt za okrevanje temeljiti na solidarnosti, koheziji in konvergenci; pristop mora biti prožen in prilagajati ga je treba razvoju dogodkov; okrevanje mora biti vključujoče; spoštovati je treba evropske vrednote.

V načrtu so opredeljena tudi štiri prednostna področja delovanja. To so obnova in dodatna utrditev notranjega trga; zagotovitev naložb brez primere po vzoru Marshallovega načrta; globalno ukrepanje unije in upravljanje.

Michel se je v pismu voditeljem pred vrhom zahvalil za “konstruktiven duh” in “pogumna dejanja”. Pozval je k še več usklajevanja, enotnosti in odločnosti pri preseganju razlik.

O odzivu na pandemijo so že danes ločeno razpravljali ministri EU, pristojni za zunanje in evropske zadeve. Slednji so govorili tudi o vplivu omejevalnih ukrepov v odziv na pandemijo na vladavino prava.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan je v razpravi poudaril, da morajo biti ukrepi začasne narave ter sorazmerni in nujni za dosego legitimnih ciljev v demokratični družbi. Slovenija podpira spremljanje skladnosti ukrepov z načeli pravne države s strani Evropske komisije na temelju enakih in objektivnih meril.

Komisija bo prvo poročilo o vladavini prava v vseh članicah EU predstavila septembra, je napovedal njen podpredsednik Maroš Šefčovič.

Zunanji ministri pa so največ pozornosti namenili pristopu EU do vzhodne soseščine v pandemiji. Pozdravili so ukrepe finančne pomoči za krepitev zdravstvenih sistemov in blažitve socialno-ekonomskih posledic krize, ki jih je predstavila Evropska komisija.

Slovenski zunanji minister Anže Logar je pozdravil dejstvo, da EU posebno pozornost v času pandemije namenja svoji soseščini. Podprl je reformni proces v Ukrajini in se zavzel za nadaljevanje prizadevanj za mirno rešitev konflikta.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je po zasedanju povedal, da EU razmišlja o možnosti humanitarnega zračnega mosta v pomoč tretjim državam v boju proti koronavirusu.

Pandemija novega koronavirusa se sicer v večjem delu EU še naprej umirja, tudi v Italiji in Španiji, ki veljata za najhujši žarišči v Evropi, ter Franciji. V Italiji je že tretji dan zapored upadlo število trenutno okuženih z novim koronavirusom, ki zdaj znaša 107.699. Že dlje časa pa upada število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. Trenutno jih je 2384. Vse skupaj pa je covid-19 tam zahteval 25.085 smrtnih žrtev.

Španski premier Pedro Sanchez je kljub umirjanju v parlamentu ponovil, da nameravajo izredne razmere, ki so jih uvedli zaradi koronavirusa, podaljšati do 9. maja.

Na drugi strani češki premier Andrej Babiš ne namerava podaljšati izrednih razmer po izteku 30. aprila. Češka ukrepe postopno sprošča s postopnim odpiranjem trgovin in storitev. Obvezne so zaščitne maske na javnih krajih.

Te bodo v javnem potniškem prometu od prihodnjega tedna obvezne tudi po vsej Nemčiji. Nošenje maske bo v večini zveznih dežel obvezno tudi v trgovinah. V Romuniji pa bodo po odpravi omejitev gibanja, ki jo načrtujejo za 15. maj, zaščitne maske obvezne v javnem potniškem prometu in zaprtih javnih prostorih.

Pozitivne novice o umirjanju epidemije novega koronavirusa prihajajo tudi iz najhuje prizadete ameriške zvezne države New York, kjer je za covidom-19 umrlo več kot 15.000 ljudi. V ZDA se je doslej s koronavirusom potrjeno okužilo več kot 826.000 oseb, zaradi covida-19 pa jih je umrlo več kot 45.000.

Razmere pa so se že skoraj povsem umirile na Kitajskem, a so se zdaj na severovzhodu države v bližini meje z Rusijo pojavila nova žarišča okužb z novim koronavirusom, zaradi česar so zaostrili ukrepe. Tokrat je v ospredju provinca Heilongjiang.

V Harbinu, prestolnici province, so tistim, ki prihajajo od drugod, že prepovedali vstop v stanovanjska območja v mestu. Vsi, ki prihajajo iz Kitajske ali drugih žarišč okužb, bodo morali v obvezno karanteno.

Na to, da bo novi koronavirus še dolgo prisoten, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Dodala je, da je večina držav po svetu še v zgodnjem obdobju spopadanja s pandemijo, hkrati večina Zemljanov ostaja dovzetnih za koronavirusno bolezen 19.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so doslej v svetu potrdili več kot 2,6 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 181.000 ljudi.

Znanstveniki z vsega sveta medtem nadaljujejo razvoj cepiva proti novemu koronavirusu. V Nemčiji je bilo odobreno prvo klinično testiranje cepiva. Švicarski znanstveniki pa so sporočili, da bi lahko testiranje pospešili in v Švici že oktobra začeli z množičnem cepljenem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine