22.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Na Kitajskem porast novega seva koronavirusa

Piše: Domen Mezeg (nova24tv.si)

S Kitajske poročajo o novem sevu koronavirusa, ki bi lahko okužil tudi do 65 milijonov ljudi na teden. Kitajska v luči novega vala uvaja dve novi cepivi proti covidu-19. 

Kitajska se pripravlja na bliskovit porast covida-19, saj se različica omikrona, znana pod oznako XBB, naglo širi po vsej državi. Po mnenju tamkajšnje zdravniške stroke bi lahko okužbe do konca tega meseca dosegle 40 milijonov na teden, do konca junija pa vrh pri okoli 65 milijonih primerov na teden. Šlo naj bi za drugi največji val v državi, ki pa bo verjetno manjši od začetnega vala lansko leto. Vodilni kitajski strokovnjak na področju bolezni dihal Zhong Nanshan je ob tem razkril, da bosta na trgu kmalu dve novi cepivi, namenjeni različici XBB, poroča Becker News.

Znanstvenik je poudaril pomen razvoja učinkovitih cepiv proti XBB-ju, ki je postal prevladujoč sev v tej azijski državi. Na Kitajskem so sicer že odobrili dve cepivi za trenutno najbolj razširjeno različico XBB, v bližnji prihodnosti pa je načrtovanih še več odobritev. Kitajski center za nadzor in preprečevanje bolezni (China CDC) poroča o znatnem povečanju okužb z mutanti XBB, pri čemer se je njihova razširjenost povečala z 0,2 odstotka sredi februarja na 83,6 odstotka v začetku maja. Mnoge ob tem skrbi majhno število testiranj, zaradi česar bi val utegnil postati večinoma neviden.

S Kitajske poročajo o bliskovitem širjenju novega seva koronavirusa XBB. (Foto: Pixabay)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine