18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Na Kitajskem največ novih okužb s koronavirusom od aprila; kriva tržnica

Na Kitajskem so danes potrdili 52 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od aprila. V državi, kjer se je v začetku leta začela pandemija, so sicer širjenje bolezni v pretežni meri spravili pod nadzor, a sedaj narašča zaskrbljenost pred novim izbruhom, ki je povezan s tržnico mesa ter sadja in zelenjave na jugu Pekinga.

Glede na navedbe zdravstvenih oblasti so 36 novih primerov zabeležili v prestolnici, še dva pa v bližnji provinci Liaoning, a naj bi bila prav tako povezana s primeri iz Pekinga. Preostalih 19 novih okužb naj bi bilo vnešenih iz tujine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaskrbljenost na Kitajskem narašča, odkar so pred nekaj dnevi dnevi v Pekingu potrdili prve primere okužbe po dveh mesecih, od katerih so bili številni povezani s tržnico Xinfadi. V soboto so povezave z njo potrdili tudi pri številnih novih potrjenih primerih.

Tržnica Xinfadi je največja v Pekingu in se razprostira na površini 112 hektarjev. V celoti jo bodo razkužili in testirali skupno okrog 10.000 zaposlenih in trgovcev in zaposlenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tržnica je zaprta, mestne oblasti pa so odredile karanteno za 11 četrti v pekinškem okrožju Fengtai. Zaprli so devet bližnjih šol in vrtcev, preložili pa so tudi vrnitev otrok v osnovne šole po mestu. Odpovedali so tudi vse športne prireditve. Narašča tudi zaskrbljenost glede varnosti verige oskrbe s hrano, zaradi česar so zaprli še nekaj tržnic v mestu.

Vsega skupaj so doslej na Kitajskem uradno potrdili 83.132 primerov okužbe z novim koronavirusom, 4634 ljudi je umrlo.

No, koliko jih je v resnici umrlo pa je seveda veliko vprašanje, saj kitajske komunistične oblasti ne veliko lažejo.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine