16.1 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Na intenzivni negi v bolnišnicah v Rimu vse več necepljenih

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Večina bolnikov s covidom na intenzivni negi v rimski bolnišnici ni bila cepljena proti covidu, zato mnogi pozivajo italijanske anticepilce k cepljenju. 41-letni Franceso, bolnik v covid-bolnišnici ICC Casalpalocco, je dejal, da nasprotuje cepivu, vendar bi se cepil, če bi lahko čas previl nazaj. “Cepivo ne vliva zaupanja, a na žalost se moramo cepiti, ker je to edino, kar lahko pomaga v tej fazi pandemije,” je dejal za AFP.

V bolnišnici je trenutno na oddelku za intenzivno nego 19 bolnikov, od katerih 17 ni bilo cepljenih, je poudaril zdravstveni direktor Roberto Mezzanotte“Skoraj od 90 do 95 odstotkov naših bolnikov na intenzivni negi ni bilo cepljenih,” je dejal. Septembrska analiza je pokazala, da 69 odstotkov bolnikov s covidom-19 ni bilo cepljenih. “Bolniki na intenzivni negi večinoma niso cepljeni. In prav oni so najbolj ogroženi, njihovo stanje se hitreje slabša in potrebujejo intubacijo in respirator,” je dodal.

Dihajoč prek zaščitne maske, drugi bolnik, Salvatore, prav tako ni bil cepljen, čeprav trdi, da podpira cepiva. “Od osebe polne življenja sem v samo nekaj urah postal prazna vreča brez moči,” je dejal 55-letnik. Potem, ko je Italija napovedala, da bodo covidna potrdila nujna za zaposlene v zasebnem in javnem sektorju, so se usuli protesti. Rekel je, da za nasilne protestnike, ki so prejšnji teden protestirali na ulicah Rima proti covidnim oziroma zelenim potrdilom, nima potrpljenja. “Ko vidim te proteste proti zelenim potrdilom, je mogoče videti, da preprosto ne razumejo,” je dejal.

Foto: EPA

Več kot 85 odstotkov starejših od 12 let je sedaj prejelo vsaj en odmerek cepiva. Mezzanotte je dejal, da imajo pacienti različne razloge, zakaj niso bili cepljeni, vendar je glavni “strah, da je cepivo škodljivo”. “To je čudno … Ne bojijo se covida, vendar se bojijo cepiv,” je dejal. Druge italijanske bolnišnice imajo enako visok odstotek necepljenih pacientov s covidom, je dejal. “Trenutno imamo samo en instrument za preprečevanje nadaljevanja pandemije, to je cepljenje,” je zaključil po poročanju Indexa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine