15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Na Hrvaškem zaradi znakov korupcije aretirali tri sodnike

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Medtem, ko v Sloveniji sodniki, tudi na račun neizveden lustracije, veljajo za zaščiteno kasto, je na sosednjem Hrvaškem zgodba povsem drugačna. Uslužbenci hrvaškega urada za boj proti korupciji in organizirani kriminaliteti so namreč zaradi suma korupcije zgodaj zjutraj prijeli tri sodnike Okrožnega sodišča v Osijeku.

Gre za sodnike, ki jih je obtoženi ubežnik Zdravko Mamić označil kot koruptivne. Poleg sodniške trojice je bil aretiran tudi osiješki poslovnež Drago Tadić. Policijska uprava imena priprtih v izjavi ni imenovala. Omenili so le, da so “trije (od štirih) pridržanih sodni uradniki”.

Poleg preiskav na domu, v katerih so bili pridržani osiješki sodniki, so dopoldne preiskali tudi njihove pisarne na Županijskem sodišču v Osijeku. Da je lahko prišlo do omenjenih aretacij, je moral Državni sodni svet včeraj na seji sprejeti posebno odločitev o odvzemu prostosti, pridržanju in preiskovalnem priporu za tri osiješke sodnike, poroča javni HRT.

Potrebovali so osem mesecev
Aretirani so bili trije osiješki sodniki, ki jih je Mamić obtožil prejemanja podkupnin z namenom, da bi ga osvobodili v zadevi, kjer je bil obsojen kraje denarja nogometnemu klubu Dinamo v višini dobrih 15 milijonov evrov. Sodnike je Mamić že pred več meseci prijavil policiji. Na družabnem omrežju Facebook je Mamić zapisal, da se je po trpljenju in solzah končno pričelo preganjanje lopovov v sodniških krogih. “Potem, ko sem pred 8 meseci poslal slavni USB z dokazi tožilcem/../se je danes zjutraj začel boj za reformo pravosodja. Prijeli so namreč krivosodne sodnike, ki jih čaka kazenski pregon,” je poudaril vidno zadovoljno.

foto: Posnetek zaslona

“Aretacija teh sodnikov vsekakor meče slabo senco na hrvaško pravosodje, vendar to kaže, da ni nedotakljivih in, da bi morali vsi odgovarjati za kazniva dejanja,” je v izjavi zatrdil hrvaški minister za pravosodje in upravo Ivan Malenica.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine