17.2 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Na Hrvaškem zaradi spodletele nujne medicinske pomoči na udaru minister za zdravje, pri nas pa tudi smrt otroka zaradi razmer na srčni kirurgiji ni dovolj za prevetritev odgovornosti ministrice Milojke Kolar Celarc

Na Hrvaškem še vedno močno odmeva tragična smrt mladeniča, ki je v nedeljo v Zaprešiću pri Zagrebu umrl, ko je čakal na prihod nujne medicinske pomoči. Premier Andrej Plenković je napovedal, da bo inšpekcija ugotovila okoliščine tragične smrti, opozicija pa v vsakem primeru terja odhod ministra za zdravje Milana Kujundžića.

 

Na eni izmed ulic v Zaprešiću nedaleč od Zagreba je v nedeljo 22-letnemu mladeniču postalo slabo, na kraj dogodka pa je rešilec, v katerem ni bilo zdravnika, prispel šele 27 minut po klicu na pomoč. Mladenič je ob prihodu reševalcev umrl. Zdravnik je bil medtem v drugi reševalni ekipi na nujni intervenciji v Jastrebarskem, kjer je prav tako umrl moški, ki so ga reševali.

Primer je osvetlil kritične razmere na področju nujne medicinske pomoči na Hrvaškem in še vedno močno odmeva. Premier Plenković je v torek v odgovoru na novinarsko vprašanje, ali bo zaradi nedeljskih dogodkov odstavil ministra Kujundžića, izrazil pričakovanje, da bo inšpekcija ministrstva za zdravje razjasnila oba nesrečna primera, šele nato pa bo lahko sam podal utemeljene sodbe.

Predsednika opozicijske stranke Most Boža Petrov to očitno ni zadovoljilo, saj je v sredo sporočil, da bo njegova stranka skupaj z drugimi kolegi iz opozicije sprožila postopek za odpoklic ministra za zdravje, če ga Plenković ne bo zamenjal sam, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na svojem profilu na Facebooku je Petrov še zapisal, da se je zavestno tvegalo, da se je v Zaprešiću, ki je praktično predmestje Zagreba, zaradi neorganizacije pripetila smrt mladeniča. Po njegovih besedah pri tem ni mogoče spregledati ignorance in neukrepanja, ki so za ministra Kujundžića običajen način delovanja.

Minister ni rešil niza konkretnih in ključnih problemov, reformo nujne medicinske pomoči, ki so jo strokovnjaki pripravili spomladi 2016, pa je, tako Petrov, spravil v predal. Prav tako ni rešen položaj zdravnikov in medicinskih sester, bolnišnični sistem ni reorganiziran. Čakalne liste pa so tako obsežne, da jih sploh ni mogoče nadzirati, je bil še kritičen Petrov.

Hrvaški Jutarnji list je medtem v sredo poročal, da je primer iz Zaprešića znova zastavil vprašanje odgovornosti ministra Kujundžića, za katerega da so tudi mnogi kolegi iz vladajoče stranke HDZ in koalicijskih partneric mnenja, da je najšibkejši člen aktualne vlade.

Večina sogovornikov iz koalicijskih krogov je za Jutarnji list namreč povedala, da Kujundžić po njihovem mnenju ne bi več smel voditi ministrstva za zdravje, saj vse doslej ni pokazal volje za reformo zdravstvenega sistema. A hkrati nekateri tudi dvomijo, da se mu bo premier kar tako odrekel. Plenković naj bi namreč po njihovem mnenju do konca branil svoje ministre, ne glede na to, kaj zagrešijo, pri Kujundžiću pa naj bi poleg tega obstajala še težava, da bi lahko HDZ v primeru odstavitve povzročal težave v poslanskih klopeh.

Dogodek v Zaprešiću je imel tudi vandalske posledice. V torek je skupinica iz vrst neparlamentarne stranke Svobodna Hrvaška metala jajca v vhodna vrata poslopja ministrstva za zdravje v Zagrebu. Pri tem se je sopredsednik omenjene stranke Ivan Pokupec novinarjem predstavil kot državljan in žrtev hrvaškega zdravstvenega sistema, “ki vsak mesec odvaja 15 odstotkov svoje plače, da se takšne stvari ne bi dogajale”. Policija je zaradi incidenta četverico ovadila zaradi kršenja javnega reda in miru in jim izdala osemdnevno prepoved približevanja poslopju ministrstva.

No, medtem ko se na Hrvaškem dokaj ostro ukvarjajo z ministrom za zdravje, pa pri nas velja pravilo »psi lajajo, karavana gre dalje«. Tudi po tragični smrti novorojenčka zaradi razmer na srčni kirurgiji se nihče kaj dosti ne razburja…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine