12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Na Hrvaškem zabeležili 19 novih okužb s koronavirusom, največ po 8. maju

Na Hrvaškem so od petka zabeležili še 19 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število po 8. maju, ko so imeli 36 primerov. Največ okuženih v preteklih 24 urah, po sedem, je bilo na območju Zagreba in Splita, je objavil hrvaški štab civilne zaščite.

 

Skupno število okuženih z novim koronavirusom se je tako na Hrvaškem od začetka pandemije povišalo na 2299. Doslej se je pozdravilo 2142 ljudi, umrlo pa je 107, so objavili v današnjem sporočilu nacionalnega štaba. Kot so dodali, je 50 oseb aktivno obolelih, od tega se jih osem zdravi v bolnišnicah. Nihče pa ne potrebuje medicinskega ventilatorja.

Poleg Zagreba in splitsko-dalmatinske županije so okužbe zabeležili tudi na območju primorsko-goranske in šibeniško-kninske županije, kot tudi v dveh županijah v Slavoniji. V zadnjih 24 urah so izvedli 388 testiranj, skupno pa več kot 72.200 oseb.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je v današnjem pogovoru za hrvaški radio dejal, da je število okuženih znatno, a glede na epidemiološko stanje v sosednjih državah tudi pričakovano. V preteklih treh dneh so na Hrvaškem zabeležili 41 primerov okužbe, večinoma je šlo za hrvaške državljane, ki so potovali v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, in njihove stike.

Na Hrvaškem opozarjajo, da so se prebivalci v preteklih treh tednih nekoliko sprostili, ker ni bilo večjega števila zbolelih s covidom-19. Ocenjujejo, da je novo zvišanje števila okuženih posledica rahljanja epidemioloških ukrepov, še zlasti ko gre za potovanja zunaj kraja bivanja.

Pozvali so državljane, naj upoštevajo priporočila epidemiologov, posebej ko gre za vzdrževanje nujno potrebne medsebojne razdalje ter pogosto umivanje rok. V Zagrebu je videti, da mnogi prebivalci ne upoštevajo priporočil epidemiologov glede razdalje, niti ne uporabljajo razkužil za roke, ki so postavljena na vhodih v trgovine in podobne prostore. V javnem prevozu mnogi ne nosijo zaščitnih medicinskih mask.

Vnovično krepitev dnevnega številna okuženih je danes komentiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je predstavljal kandidate HDZ za parlamentarne volitve v volilni enoti v Zagrebu. Povedal je, da je hrvaški zdravstveni sistem popolnoma pripravljen na ravnanje v primeru z morebitnim večjim številom okuženih.

Kot je dodal, spremljajo epidemiološko stanje tudi v sosednih državah ter da bodo dodatno okrepili nadzor prometa na mejnih prehodih, predvsem s Srbijo in BiH. O gneči sicer poročajo tudi z več slovensko-hrvaških mejnih prehodov. Nekateri potniki so čakali tudi pa uro in pol za vstop na Hrvaško. Kot ocenjujejo v sosednji državi, gre za prvi letošnji počitniški val turistov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine