32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 86 novih okužb z novim koronavirusom; slovenski mejni organi prve karantenske odločbe na meji izdali že kmalu po polnoči

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 86 novih okužb z novim koronavirusom, en človek je umrl, je danes sporočila tamkajšnja civilna zaščita. Trenutno je v državi okuženih 798 ljudi, med njimi jih 85 potrebuje bolnišnično zdravljenje, trije so na ventilatorju.

 

Vsega skupaj so od začetka epidemije okužbo z novim koronavirusom na Hrvaškem potrdili pri 3094 ljudeh, 113 jih je umrlo, 2183 pa jih velja za ozdravljene.

Največ novih primerov v zadnjih dneh beležijo na območju Zagreba – v zadnjem dnevu so jih tam potrdili 36 – ter na zahodu države. Okužbo so med drugim nazadnje potrdili tudi pri eni osebi iz Istre, pa tudi pri sedmih ljudeh v Dubrovniku – neuradno naj bi bila sedmerica konec junija na poroki v Zagrebu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V petek so iz Hrvaške poročalo o še višjem številu novih okužb – v 24 urah so jih namreč potrdili 96, kar je bilo največ po 1. aprilu.

Opolnoči so se policistom na štirih mejnih prehodih s Hrvaško in enem z Madžarsko pridružili strokovni delavci z ministrstva za zdravje, ki od danes že na meji izdajajo karantenske odločbe. Na Jelšanah so prve odločbe izdali že kmalu po polnoči, sicer pa za zdaj z mejnih prehodov o posebnostih zaradi izdajanja odločb ne poročajo.

Po novem režimu na mejah, ki je začel veljati opolnoči, se lahko Slovenci, ki so bivali na Hrvaškem, vrnejo v domovino brez težav, če dokažejo, da so bili na Hrvaškem, četudi ta država od danes ni več na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav, ampak je zdrsnila na rumenega. Če pa Slovenci prihajajo iz katere od držav z rdečega seznama, je zanje odrejena karantena.

Ta velja tudi za državljane drugih držav, izjema za vstop v Slovenijo brez karantene velja le za tiste osebe, ki imajo rezervacijo nočitve v Sloveniji – če prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, in če predložijo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Karantenske odločbe pristojni izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, in sicer na Gruškovju, Obrežju, Metliki in Jelšanah, v Pincah na meji z Madžarsko ter na brniškem letališču. Na te mejne prehode je ministrstvo opolnoči poslalo strokovne sodelavce, ki imajo pristojnost izdajati odločbe.

Tako sta bili denimo na mejnem prehodu Jelšane dve odločbi izdani takoj po polnoči, in sicer je šlo za državljane BiH s stalnim prebivališčem pri nas, ki so se vračali iz domovine. Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi Koper, so sicer na mejnem prehodu Jelšane odprli dodatno kolono. Trenutno je čakalna doba za vstop v Slovenijo tam do eno uro, na drugih mejnih prehodih, kjer izdajajo karantenske odločbe, po podatkih prometnoinformacijskega centra trenutno ni daljših čakalnih dob.

Ob tem so na koprski policijski upravi navedli, da so zastoji v tem letnem času in še posebej ob koncih tedna na mejnih prehodih pričakovani, tako da so ekipe okrepljene že zaradi tega, neodvisno od karantenskih odločb.

Podobno je na mejnem prehodu Gruškovje, kjer beležijo okoli 40 odstotkov manj prometa kot v tem obdobju lani. Po besedah komandirja tamkajšnje postaje mejne policije Boštjana Veličkega so čakalne dobe za izstop iz Slovenije v smeri Hrvaške danes začele nastajati okoli 2. ure zjutraj, a se je promet do poldneva znova sprostil. “V špici je bila čakalna doba največ uro in pol, a se je zdaj zmanjšala na pol ure,” je povedal malo po poldnevu.

V obratni smeri, torej ob vstopu s Hrvaške v Slovenijo, je bil promet ves dan večinoma tekoč, saj so imeli odprte vse možne vstopne vrste. Odločbe o karanteni izdaja uslužbenec ministrstva za zdravje v ločeni vrsti, zato zaradi tega ni prihajalo do zastojev. Tudi kakšnih drugih težav niso beležili.

V prvih 12 urah so imeli na Gruškovju le nekaj več kot 20 primerov, ko je bilo treba izdati odločbo o karanteni.

Tako kot z Jelšan in Gruškovja o posebnostih zaradi izdajanja karantenskih odločb ne poročajo niti z mejnih prehodov Obrežje in Metlika niti z ministrstva za zdravje. Kot so navedli na ministrstvu, zadeve tečejo nemoteno, tudi ne opažajo nobenih pritožb prišlekov. Prav tako pa še ne razpolagajo s številom doslej izdanih karantenskih odločb.

Da so potniki dobro pripravljeni in imajo ustrezna potrdila, ugotavljajo tudi na koprski policijski upravi. Dokazila, v katerih državah so bivali, izkazujejo pri vstopu v državo, prav tako pa morajo imeti potrdila pri odhodih na Hrvaško zaradi postopkov hrvaške policije. Zaradi teh ukrepov se čakanje na meji podaljša tudi pri izstopanju iz države.

Trenutno so najdaljše čakalne dobe za izstop iz države po podatkih prometnoinformacijskega centra na mejnih prehodih Jelšane, Dragonja in Sečovlje, kjer vozila čakajo eno do dve uri. Več kot pol ure čakajo tudi na prehodih Kozina, Sočerga in Gruškovje.

Na mejnih prehodih Obrežje in Metlika, ki sodita pod novomeško policijsko upravo in na katerih pristojni prav tako izdajajo karantenske odločbe, za zdaj o daljših čakalnih dobah ne poročajo. Kot so pojasnili na policijski upravi, je sicer na Obrežju več tujcev, v Metliki in Vinici pa več slovenskih državljanov.

Ob prehodih meje ima policija diskrecijsko pravico, da presodi, ali so predložena potrdila verodostojna ali pa skuša nekdo izigrati pravila, in mu v tem primeru odredijo karanteno. Za dokazila štejejo denimo račun plačila namestitve, turistične takse, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila.

Kdor dokazil nima ali jih policija oceni za neverodostojna, ga policisti napotijo k strokovnim sodelavcem ministrstva za zdravje, ki so jim na mejnih prehodih praviloma zagotovili tudi prostore za delo. Ti spišejo in vročijo karantensko odločbo. Če nekdo, za katerega velja obvezna karantena, pride na kakšen drug prehod, ga preusmerijo na prehod, namenjen izdajanju karantenskih odločb.

Zadnje novice

Sorodne vsebine