21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Na Hrvaškem potekajo parlamentarne volitve v znamenju epidemije; bo novo vlado še vodil Plenković?

Na Hrvaškem danes potekajo parlamentarne volitve, na katerih bo nekaj več kot 3,8 milijona volilnih upravičencev izvolilo 151 poslancev sabora. Volišča so se odprla zjutraj ob 7. uri, volitve pa potekajo v znamenju epidemije novega koronavirusa, ki se na Hrvaškem znova hitreje širi.

 

Zaradi nevarnosti okužbe na voliščih veljajo strogi epidemiološki ukrepi. Volivci morajo pri vstopu na volišče razkužiti roke, priporočeno je nošenje maske, ki jo sicer morajo sneti ob preverjanju identitete.

Volivce, ki na volišča vstopajo posamično, so tudi pozvali, naj s seboj prinesejo kemične svinčnike, s katerimi bodo izpolnili glasovnice, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Obvezno pa je nošenje mask za člane volilnih komisij.

Glasovanje izven volišč so omogočili tudi več sto okuženim volivcem, pa tudi nekaj tisočem, ki so v samoizolaciji. Željo glasovati je izkazalo približno 500 volivcev, ki so v samoizolaciji. Glasovali bodo pred vhodi na svojih domovih in pri tem obvezno nosili maske, poroča Hina.

Volišča se bodo zaprla ob 19. uri. Takrat naj bi tudi že objavili izide vzporednih volitev. Ankete kažejo tesno tekmo med HDZ in levosredinsko koalicijo Restart, ki jo vodi SDP. Odločilno vlogo pri sestavi vlade utegne imeti Domovinsko gibanje Miroslava Škora.

Zadnje novice

Sorodne vsebine