5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Na Hrvaškem od ponedeljka odprti vsi gostinski lokali

Na Hrvaškem se bo v ponedeljek začela tretja faza rahljanja ukrepov, sprejetih zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bodo začeli obratovati gostinski lokali, tudi tisti, ki nimajo odprtih teras. Znova bodo zaživeli vrtci in nižji razredi osnovnih šol. A sodeč po napovedih bodo otroke v šolo poslali le redki starši.

 

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je danes objavil priporočila za odprtje gostinskih lokalov. Čeprav so hrvaški epidemiologi najprej napovedali, da bodo lahko obratovali samo gostinski lokali, ki imajo terase, je direktor HZJZ Krunoslav Capak danes potrdil, da bodo dovolili tudi obratovanje lokalov, ki nimajo teras. Pojasnil je, da je na Hrvaškem veliko lokalov brez teras, vključno s številnimi restavracijami in manjšimi hoteli.

Obratovalni čas gostinskih lokalov bo med 6. in 23. uro. Število gostov bo omejeno glede na površino lokala, v katerem bodo morali zagotoviti, da bodo mize med seboj oddaljene najmanj meter in pol. Podobna razdalja je priporočena tudi med skupinami gostov, ki bodo za mizo. Vstop v lokal bo možen šele, ko bo določena skupina gostov zapustila prostor, so zapisali na spletni strani HZJZ.

Glede na priporočila bo osebje jedilni pribor na mizo prineslo šele, ko se bodo gostje usedli. Na mizah ne bo dovoljeno puščati soli, popra, olja, kisa in drugih začimb. Po vsakem gostu bo treba prinesti čiste posodice z začimbami.

Jedilniki bodo postavljeni na vhodu v lokal, obiskovalcem bodo lahko natakarji posebej priporočili jedi in pijačo. Ob naročilih bo treba spoštovati najmanj meter in pol razdalje, tudi na terasah. Za gostilniškim pultom ne bo dovoljeno zadrževanje, razen za krajši čas ob naročilu ali prevzemu hrane oziroma pijače.

Izpostavili so tudi pomembnost higiene in uporabe razkužil za goste in zaposlene. Mize in stole bo treba razkužiti po vsaki zamenjavi gostov, prav tako zamenjati prt ne glede na to, ali je umazan ali ne.

Hrvaška vlada je danes sprejela odločitev, da bodo 11. maja odprli šole za nižje razrede ter tudi vrtce. V raziskavah, ki so jih izvedli v različnih hrvaških županijah, je le po nekaj odstotkov staršev napovedalo, da bodo v ponedeljek svoje otroke poslali v šolo. Kljub odprtju nekaterih šol se bo nadaljeval pouk na daljavo.

Med drugim bodo od ponedeljka znova zagnali javni promet med županijami. Ukinili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo in karanteno za hrvaške voznike tovornjakov v mednarodnem prometu. Vrata bodo lahko odprle tudi avtošole.

Do ponedeljka naj bi pripravili še epidemiološki okvir za poroke, potem ko je od prejšnjega ponedeljka dovoljeno, da so na porokah tudi člani širše družine in ne zgolj najbližji svojci in priče.

Na Hrvaškem se približujejo tudi parlamentarne volitve. Po napovedih vladajoče stranke HDZ bo datum volitev odvisen od epidemiološkega stanja. Direktor HZJZ Capak, sicer član HDZ, je danes znova ocenil, da je epidemiološka slika že danes ugodna za volitve. Hrvaški mediji špekulirajo, da bodo volitve v prvi polovici julija.

Medtem so na Hrvaškem od srede od 14. ure potrdili šest novih primerov okužbe z novim koronavirusom, ena oseba pa je umrla za covidom-19. Na Hrvaškem so doslej registrirali 2125 okuženih, umrlo je 86 ljudi. Ozdravljenih je 1641.

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine