13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Na Hrvaškem ob porastu okuženih uvajajo nove ukrepe; ukinjajo ves javni promet in zapirajo vse javne površine

Na Hrvaškem so danes potrdili skupno 206 okužb z novim koronavirusom, kar je 49 več kot zjutraj ali skupno 89 več kot v petek. Nacionalni štab civilne zaščite je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa od nedelje za 30 dni prepovedal ves javni promet, za 30 dni so zaprli tudi vse javne površine. Državljane pozivajo, naj ostanejo doma.

Testirali so skupno 2100 ljudi. S sedeža civilne zaščite so popoldne sporočili, da je država prešla v fazo, ko je povečano število okuženih v zelo kratkem času, kar kaže na to, da so v fazi naraščajoče krivulje epidemije, kar je mogoče ustaviti samo s spoštovanjem ukrepov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pred tem so dopoldne sporočili, da so na Hrvaškem odredili samoizolacijo za več kot 14.000 ljudi, v karanteni pa je 90 oseb. Med bolniki so trije priključeni na respiratorje.

Minister za zdravje Vili Beroš je na današnji novinarski konferenci zagotovil, da imajo epidemiološko situacijo na Hrvaškem pod nadzorom. Opozoril pa je, da nekateri ne spoštujejo samoizolacije, s čimer se lahko koronavirus nenadzorovano širi.

Ob bojazni pred nadaljnjo širitvijo bolezni v Zagrebu, Osijeku, na Reki in v Splitu pripravljajo dodatne kapacitete za sprejem bolnikov. Minister Beroš je danes v prestolnici obiskal tudi največjo športno dvorano na Hrvaškem Areno Zagreb, kjer prostovoljci rdečega križa, civilne zaščite in taborniki pripravljajo sekundarni center za zdravljenje obolelih s covidom-19.

Vodja štaba Davor Božinović je medtem dopoldne napovedal še strožje ukrepe, ki vključujejo prepoved javnega prometa in zaprtje javnih površin. Opozoril je še, da se bo policija odzvala, če ljudje na ulicah ne bodo upoštevali varnostne razdalje.

Štab civilne zaščite je nato popoldne sprejel odločitev o strogi omejitvi zadrževanja na ulicah, trgih in drugih javnih krajih. Policija je začela državljane pozivati, naj gredo domov. Ukrep velja 30 dni, poroča Hina.

V danes objavljeni uredbi pa so zapisali, da bo od nedelje za 30 dni ukinjen tudi ves javni promet, tako mestni, medmestni kot mednarodni. Dovoljeni bodo ostali prevozi s taksiji.

“Ljudje, ostanite doma. Ne zapuščajte domov. Razen tistih, ki morajo iti na delo,” je na novinarski konferenci povedal Božinović.

Jadrolinija je danes opozorila, da se bodo od nedelje na trajekte ali ladje s kopnega ali otokov lahko vkrcali samo potniki z otoškimi izkaznicami ali potrdilom, da imajo na otoku stalno prebivališče. Vkrcali se bodo lahko tudi zaposleni v javnih in komunalnih službah ter tovorna vozila, ki so registrirana na Hrvaškem.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes sporočil, da trenutno še ne zagovarja popolne karantene ali vpoklica vojske, ki bi pomagala policiji. Državljane pa je pozval k samokontroli. “Ključno je, da če bo vsak s temu prispeval, potem bo problem manjši,” je povedal.

Podobno kot v Sloveniji bodo na Hrvaškem v bolnišnice sprejemali le še težje bolnike, tisti, ki imajo blage simptome respiratorne bolezni, pa naj ostanejo doma, svetujejo pri štabu.

Novinarska konferenca hrvaškega štaba je danes prvič potekala v spremenjeni obliki, ki naj bi zagotovila varnost novinarjev. Tako so dovolili le eno kamero hrvaške radiotelevizije, preko katere so prenašali novinarsko konferenco. V dvorano pa so dovolili samo novinarjem, ki so lahko postavljali vprašanja, med njimi pa je bila varnostna razdalja. Fotografom in snemalcem drugih televizij niso dovolili vstopa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine