10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Na Hrvaškem danes potekajo predsedniške volitve

Na Hrvaškem na več kot 6400 voliščih danes potekajo sedme predsedniške volitve od osamosvojitve. Kandidatov je 11, obeta pa se tesna tekma med sedanjo predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, nekdanjim premierjem Zoranom Milanovićem ter podjetnikom in pevcem Miroslavom Škorom. Volišča bodo zaprli ob 19. uri.

Iz državne volilne komisije so sporočili, da so odprta vsa volišča ter da volitve potekajo brez težav. Volilno pravico na letošnjih volitvah ima približno 3,8 milijona volivcev.

Volitve potekajo večinoma v deževnem vremenu, na obali tudi ob močnem vetru, kar lahko vpliva na udeležbo. Državna volilna komisija bo prve podatke o udeležbi do 11.30 objavila opoldne.

Med prvimi sta danes v Zagrebu volila neodvisna kandidata Dario Juričan in Miroslav Škoro. Slednji je pozval državljane, naj se udeležilo volitev kljub slabemu vremenu. Izrazil je prepričanje v svojo zmago v prvem krogu, čeprav so vse predvolilne javnomnenjske raziskave napovedale reševanje vprašanja zmagovalca v drugem krogu.

Kandidat SDP Milanović je tudi glasoval v Zagrebu. “Počutim se razbremenjeno. Storili smo vse, kar smo lahko”, je dejal novinarjem. Na volišču v Zagrebu je bil tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki podpira Grabar-Kitarovićevo.

Okrog 11. ure je na volišče v Zagrebu prišla tudi hrvaška predsednica, ki si želi nov petletni mandat na čelu države. Pozvala je vse volivce, naj pridejo na volišča. “Danes je praznik demokracije, volite,” je kratko dejala.

Glasove je že oddala tudi večina ostalih kandidatov, med njimi Nedjeljko Babić, Ante Đapić, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Dalija Orešković in Katarina Peović. Na volitvah tekmuje tudi Ivan Pernar.

Voliti je mogoče tudi na 124 voliščih v 47 drugih državah, od tega jih je največ v Bosni in Hercegovini, kar 44. Hrvaški državljani v Sloveniji se lahko udeležijo volitev na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani.

Na Hrvaškem predsednika volijo po večinskem sistemu, kar pomeni, da bo zmagal tisti, ki bo dobil absolutno večino glasov. Če v prvem krogu to ne bo uspelo nikomur, se bosta kandidata z največjo podporo znova soočila v drugem krogu 5. januarja

Zadnje novice

Sorodne vsebine