24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Na Haitiju lokalna kriminalna združba zadržuje verske voditelje

Piše: Damian Ahlin 

Verska skupina Christian Aid Ministries pravi, da moli za ostalih 15 ljudi, vključno z otroki, ki jih lokalna kriminalna združba zadržuje zaradi odkupnine.

Dva člana skupine 17 misijonarjev, ki jih je pred več kot mesecem dni na Haitiju ugrabila oborožena tolpa, sta bila izpuščena in sta na varnem, je sporočila njihova organizacija Christian Aid Ministries (CAM). Novica prihaja pet tednov po njuni ugrabitvi, ko sta obiskala sirotišnico zunaj haitijske prestolnice Port-au-Prince.

Med talci je bilo 16 Američanov in en kanadski državljan, med njimi pet otrok ter njihov voznik avtobusa, državljan Haitija. Incident je opozoril na resne varnostne težave na Haitiju, kjer so ugrabitve in nasilje tolp zaradi gospodarske krize in praznine na oblasti, ki je nastala po julijskem umoru predsednika države Jovela Moïseja, dosegle raven brez primere.

Lokalna tolpa, znana pod imenom 400 Mawozo, je zagrozila, da bo ostale talce ubila, če ne bo prejela odkupnine v višini 1 milijona dolarjev na osebo, čeprav ni bilo jasno, ali to vključuje tudi otroke. Ameriška vlada je svoje državljane pozvala, naj zapustijo Haiti zaradi vse večje negotovosti v državi, Kanada pa je v petek napovedala, da bo s svojega veleposlaništva umaknila vse nujno potrebno osebje.

Gédeon Jean, direktor haitijske organizacije za človekove pravice CARDH, je novo generacijo ugrabiteljskih tolp na Haitiju opisal kot kombinacijo mehiških narkotikov, srednjeameriških tolp in nekdanjih kolumbijskih gverilcev. Po vsej državi je približno 200 tolp, ki zaposlujejo na tisoče ljudi na različnih ravneh. Nekateri pošiljajo informacije, drugi opazujejo ulice, tretji izvajajo operacije, je dejal.

Nasilne tolpe na Haitiju so vedno bolj oborožene in so ugotovile, da so ugrabitve donosen način pridobivanja moči in denarja. Med julijem in septembrom letos so zabeležili 221 ugrabitev. Ugrabljeni so bili trgovci, ulični prodajalci, zdravniki, študenti, otroci in številne verske osebe. Ugrabitve so postale tako donosen posel, da je trenutno vsak dan v povprečju ugrabljenih osem ljudi, kar je 119 v zadnjih 15 dneh, navaja CARDH, ki je do zdaj v letu 2021 naštel 36 ugrabljenih Američanov.

V 90 % primerov jih po nekaj dneh izpustijo in zelo redko se zgodi, da jih ubijejo. Cilj je zaslužiti denar, pa tudi ustvariti krizo in politično destabilizacijo.

Vir: www.elpais.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine