4.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Na Elizejskih poljanah silvestrovanje kljub napovedi protestov

Na Elizejskih poljanah v Parizu bodo letos proslavili prihod novega leta, čeprav protivladni protestniki gibanja rumenih jopičev na silvestrovo načrtujejo nov protest, so danes sporočile oblasti francoske prestolnice.

 

Več deset tisoč Parižanov in turistov vsako leto dočaka prihod novega leta na tej široki nakupovalni aveniji v središču prestolnice, ki se konča s Slavolokom zmage. Zadnji mesec je bila avenija središče nasilnih protestov rumenih jopičev proti politiki vlade predsednika Emmanuela Macrona, Slavolok zmage pa je bil med protesti 1. decembra tarča vandalov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Število udeležencev protestov se je od njihovega začetka 17. novembra občutno zmanjšalo, a so nekateri prek družbenih omrežij že pozvali k protestom na silvestrovo na Elizejskih poljanah. Na Facebooku se je 7400 ljudi prijavilo, da se nameravajo udeležiti protesta, ki naj bi bil “prazničen in nenasilen dogodek”.

Pariške oblasti so danes sporočile, da nadaljujejo s pripravami na ognjemet ter zvočno in svetlobno predstavo na Elizejskih poljanah na temo bratstva.

Macron je krizo skušal umiriti z 10 milijard evrov vrednim paketom ukrepov, namenjenih olajšanju življenja upokojencev in slabo plačanih delavcev, a to protestov ni ustavilo. Se pa je protestno gibanje razklalo na tiste, ki so se pripravljeni pogajati z vlado in tiste, ki vztrajajo na barikadah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine