2.9 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

Na delnih lokalnih volitvah v Italiji zmaga Lige in razočaranje Gibanja pet zvezd

Na nedeljskih delnih lokalnih volitvah v 761 italijanskih mestih, za katere je imelo volilno pravico sedem milijonov Italijanov, se kaže jasna zmaga desne Lige. Gibanje pet zvezd na drugi strani se ni dobro odrezalo v nobenem od večjih mest, danes poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Volilno zavezništvo Lige in Naprej Italije je med drugim zmagalo v Trevisu in Vicenzi na severu Italije. Kandidat desne sredine in bivši minister za industrijo Claudio Scajola je slavil v ligurijski Imperii. Desnosredinske sile so zabeležile uspeh tudi v Catanii in Sirakuzah na Siciliji.

Gibanje pet zvezd se v nobenem od večjih mest ni odrezalo prav dobro. Razočaranje je gibanje med drugim doživelo v mestu Ivrea v Piemontu, ki velja za trdnjavo gibanja, ter na Siciliji, kjer rezultati niso dosegli pričakovanj gibanja.

Socialdemokratom (PD) je podpora še padla, med drugim v tradicionalni trdnjavi levice, kot je mesto Terni. V toskanski Sieni bodo 24. junija imeli drugi krog, v katerem se bosta pomerila dosedanji levosredinski župan Bruno Valentini in kandidat desne sredine Luigi De Mossi. Kandidati PD se bodo v drugem krogu pomerili tudi v Anconi in Brescii.

Nedeljske delne lokalne volitve so bile prve volitve, potem ko je Italija pred desetimi dnevi dobila novo koalicijsko vlado med desno Ligo in Gibanjem pet zvezd.

Nedeljske lokalne volitve so potekale v 21 velikih mestih, med njimi v šestih, ki imajo več kot 100.000 prebivalcev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine