18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Na Cipru odkrili različico Covida, ki združuje omikron in delta

Piše: C. R.

Raziskovalec na Cipru je odkril sev koronavirusa, ki združuje različici delta in omicron je v soboto poročal Bloomberg News.

Leondios Kostrikis profesor bioloških znanosti na ciprski univerzi je sev poimenoval “deltacron” zaradi genetskih znakov, ki so podobni omikronom v genomih delta je navedel Bloomberg. Kostrikis in njegova ekipa so doslej odkrili 25 primerov virusa navaja poročilo. Zaenkrat je še prezgodaj, da bi lahko rekli ali je primerov tega seva več in kakšne posledice bi lahko imel. “V prihodnosti bomo videli ali je ta sev bolj patološki ali bolj nalezljiv ali pa bo prevladal” nad dvema prevladujočima sevoma, delta in omikron je Kostrikis dejal v petek v intervjuju za televizijo Sigma. Verjame, da bo omikron prehitel deltakron je dodal.

Raziskovalci so svoje ugotovitve ta teden poslali v mednarodno podatkovno zbirko GISAID, ki spremlja viruse, poroča Bloomberg. Različica deltacrona se pojavlja v času, ko se omicron še naprej hitro širi po svetu in povzroča porast primerov Covid-19. Po petkovi analizi podatkov Univerze Johnsa Hopkinsa, ki jo je opravila televizija CNBC, ZDA v sedmih dneh v povprečju poročajo o več kot 600.000 novih primerih na dan. To je 72-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim tednom in pandemski rekord.

Vir: cnbc.com

Sorodne vsebine