-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Na Češkem protesti zaradi naraščajočih cen elektrike in plina

Piše: A. S.

V soboto je prišlo v češki prestolnici Pragi do velikih protestov proti trenutni češki vladi, Evropski uniji in Natu. Na ulicah Prage naj bi se po poročanju novičarskega portala Euronews zbralo 70.000 protestnikov, ki so zahtevali vzpostavitev nadzora nad cenami energije, obenem pa naj bi pokazali tudi svoje nasprotovanje politiki Nata in Evropske unije.

Nekateri udeleženci so od Evropske unije zahtevali od češke vlade vojaško nevtralnost do Rusije in nadaljevanje uvažanja ruskega plina. Med udeleženci naj bi bili tako pripadniki desnih skupin, med drugim stranke Svoboda in neposredna demokracija, kot tudi pripadniki levičarsko usmerjenih skupin.

Ob tem je eden od organizatorjev protestov medijem povedal, da zahtevajo spremembe in predvsem reševanje vprašanja cen elektrike in plina, ki bodo jeseni uničile češko ekonomijo, če ne bo prišlo do sprememb. Protestniki so prav tako zahtevali odstop trenutnega konservativnega predsednika vlade Petra Fiale, kritični pa naj bi bili tudi do njegove prozahodnjaške politike. Fiala pa je izjavil, da protestniki delujejo v nasprotju z interesi države.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine