14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Na Češkem dim zaradi gozdnega požara zajel velik del države

  1. Piše: C. R.
  2. Na Češkem je v narodnem parku Češka Švica na meji z Nemčijo v nedeljo izbruhnil požar, ki ga gasilci še vedno niso uspeli omejiti. Oblasti domnevajo, da je bil požar podtaknjen. Zaradi rekordnih temperatur in suhega vremena pa je močan veter raznesel dim po velikem delu države, poroča BBC.

Gasilci so bili preplavljeni s klici zaradi dima in prebivalcem svetovali, naj imajo zaprta okna in se ne obračajo nanje, če ne vidijo plamenov. Vonj po dimu je dosegel tudi glavno mesto Prago 100 kilometrov stran.

Pristojni ocenjujejo, da je trenutna požarno območje obsega približno 30 hektarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V vasi Mezna, kamor je bilo napotenih več sto gasilcev, je zagorelo osem stavb. Skoraj vsi prebivalci vasi Hrensko, ki velja za vrata v narodni park, pa so morali v jutranjih urah zapustiti svoje domove. Tudi turistom je bilo naročeno, naj se z območja umaknejo, ceste in pohodniške poti pa so bile zaprte.

Na pomoč so se v okviru mehanizma civilne zaščite Evropske unije odzvali gasilci iz Slovaške, Poljske, Italije in Nemčije. Prav tako se bosta gašenju pridružili tudi dve gasilski letali skupne flote rescEU iz Italije, je na Twitterju sporočila Evropska komisija.

Požar se je sicer iz Češke razširil tudi na nemško stran meje, kjer se narodni park imenuje Saška Švica. Tudi tam se s plameni bojuje več sto gasilcev.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine