12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Na Baltiku in Poljskem so se začele vojaške vaje Nata pod ameriškim vodstvom

Približno 18.000 pripadnikov oboroženih sil 18 držav članic Nata in Izraela je danes na Poljskem in v pribaltskih državah začelo z vojaškimi vajami pod vodstvom ZDA. Njihov namen je okrepitev bojne pripravljenosti na vzhodni meji zavezništva, ki se sooča z vse bolj nepopustljivo Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Vojaške vaje bodo potekale do 15. junija in prihajajo po tem, ko je Poljska izkazala interes za stalno namestitev ameriške tankovske divizije v tej vzhodnoevropski državi. Luč javnosti je ob tem pred kratkim ugledal dokument poljskega obrambnega ministrstva, v katerem je razvidno, da bi Poljsko namestitev sil lahko stala med 1,3 in 1,7 milijarde evrov.

Predlog je naletel na neodobravanje Kremlja, kjer so prepričani, da vsaka tovrstna napotitev oboroženih sil “ne bo doprinesla k večji varnosti in stabilnost na celini”.

ZDA so okrepile svojo prisotnost na vzhodni meji Nata, predvsem na Poljskem, po ruski priključitvi Krimskega polotoka leta 2014. ZDA na Poljskem vodijo večnacionalno Natovo bojno skupino, Nemčija, Velika Britanija in Kanada pa poveljujeta trem drugim bojnim skupinam v pribaltskih državah.

“Vaje prikazujejo obvezo zavezništva eden drugemu,” je dejal ameriški brigadni general Richard Coffman. Ob tem je pripomnil, da vaje namenjene fleksibilnosti kopenskih in zračnih sil pri odzivanju na krizne razmere. “Popolnoma smo sposobni izvesti skupne vojaške operacije,” je še prepričan Coffman.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v ponedeljek v Varšavi dejal, da pričakuje, da bodo voditelji držav članic na julijskem vrhu Nata v Bruslju sprejeli odločitev o okrepitvah, pripravljenosti in vojaški mobilnosti sil v Evropi, predvsem glede štirih bojnih skupin, ki so jih mobilizirali leta 2016.

Ameriška vojska je maja lani na Poljskem odprla novo evropsko poveljstvo, ki poveljuje 6000 pripadnikom ameriških sil. Te v regiji delujejo v okviru operacij Nata in Pentagona. Premik ameriških oboroženih sil velja za največjega po koncu hladne vojne. Namenjen je bil zagotavljanja varnosti najbolj vzhodnih članicah zavezništva v luči številnih ruskih vojaških vaj in priključitvi Krima Rusiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine