13.5 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Na avtocesti pri Bologni eksplodirala cisterna – najmanj dva mrtva in 70 ranjenih

Gasilcem je po nekaj urah danes uspelo pogasiti požar, ki je po trčenju več vozil in vrsti eksplozij izbruhnil na avtocesti v italijanski Bologni. Reševalci bodo pod ruševinami začeli iskati morebitne nove žrtve, poročajo italijanski mediji, ki pišejo o apokaliptičnem prizoru. Po navedbah medijev sta dve osebi umrli, 70 ljudi je poškodovanih.

Po trčenju tovornjaka cisterne, ki je prevažal vnetljive snovi, ter več drugih vozil, je okoli 14. ure prišlo najprej do eksplozije tovornjaka. Sledile so še druge eksplozije na vozilih v prodajalnah avtomobilov pod avtocestnim nadvozom, na katerem se je zgodila nesreča. Izbruhnil je še požar.

Eksplozije, ki so si po besedah očividcev sledile druga za drugo, so trajale okoli osem minut. “Nikoli ne bi rekel, da se je zgodila prometna nesreča. Pomislil sem na atentat,” je za časnik La Repubblica povedal poslovnež, ki je bil v času eksplozije v bližnji restavraciji. “Po sunkih se je začela steklena streha restavracije rušiti. Gostje so bežali. Ko sem pogledal ven, sem videl zid plamenov,” je še opisal.

Zaradi eksplozij se je delno zrušil tudi eden od nadvozov nad avtocesto Bologna-Taranto in zasul cesto pod seboj. V avtocesti je zazevala velika luknja, pogorele so tudi lesene protizvočne ograje, ki so bile nameščene na tem območju, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Območje so zaprli za ves promet, da bi reševalnim in gasilskim ekipam olajšali delo. Evakuirali so tudi številne prestrašene stanovalce.

Požar so številne gasilske ekipe ob pomoči helikopterjev gasile več kot dve uri, gašenje pa so oteževale izjemno visoke temperature na kraju požara.

Gasilci še naprej ohlajajo območje, da bi lahko na kraj zrušenja avtocestnega nadvoza vstopili reševalci s psi, specializirani za reševanje iz ruševin. Želijo namreč čim prej ugotoviti, ali so morda na območju še druge žrtve.

Po dosedanjih ugotovitvah sta umrli dve osebi, število poškodovanih je po poročanju La Repubblice naraslo že na okoli 70, od tega najmanj 14 huje. Reševalci ne izključujejo, da bi bilo končno število poškodovanih še višje.

Do trčenja je prišlo na avtocestnem kraku, ki skozi mesto Bologna povezuje t. i. avtocesto sonca Milano-Neapelj, ki po zahodni strani države povezuje sever in jug Italije, ter avtocesto A14 Bologna-Taranto. Po trčenju tovornjaka in večjega števila vozil je prišlo do požara, ki mu je sledilo več eksplozij.

Avtocesta je na tem odseku v obe smeri zaprta za ves promet, po navedbah Anse pa bo potrebnega kar nekaj časa, da bodo promet na odseku, ki povezuje vzhod in zahod Italije, ponovno vzpostavili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine