9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

MZZ: Repatriacije Slovencev iz tujine se nadaljujejo

V Slovenijo se je v sredo z različnimi leti vrnilo okoli sto Slovencev, med njimi tudi 25, ki so v sredo zvečer prispeli na Brnik z izrednim letalom iz Helsinkov preko Koebenhavna, je danes za STA povedal vodja konzularnega oddelka na MZZ Andrej Šter. V petek je predviden zadnji izredni let iz Londona, na katerem je na voljo 180 sedežev.

Na izrednem letu iz Helsinkov so bili tudi trije državljani Madžarske, trije iz Italije ter dva iz Hrvaške. Tuje državljane so prevzeli predstavniki njihovih držav. Slovenske državljane, ki so jih ob prihodu zdravstveno pregledali in jim odvzeli bris za test na okužbo z novim koronavirusom, pa so napotili v 14-dnevno domačo samoizolacijo.

Šter je ta let izpostavil kot pomemben rezultat sodelovanja, saj so se z njim vrnili državljani več držav. Isto letalo je pred tem v Helsinke odpeljalo 29 državljanov iz skandinavskih in baltskih držav ter Islandije.

V sredo se je sicer vrnilo tudi več deset Slovencev iz Lizbone ter preko züriškega letališča iz Tajske, Filipinov in Švice, kot tudi posamezniki s komercialnimi ali zasebnimi leti. Skupno ocenjuje, da jih je bilo okoli sto.

Iz New Yorka je v Budimpešto v sredo s posebnim poletom madžarskega letala odpotovalo 10 Slovencev iz ZDA, ki ima predviden prihod v Budimpešto danes popoldne. Slovensko veleposlaništvo bo po prihodu za slovenske državljane organiziralo prevoz do madžarsko-slovenske meje, kjer sledi zdravstveni pregled in odvzem brisa ter nato 14-dnevna samoizolacija v domovini.

Iz Londona pa bo v petek popoldne poletelo večje letalo s 180 sedeži za tiste slovenske državljane iz Velike Britanije in Irske, ki se želijo vrniti v domovino. Šter je izpostavil, da je tudi ta let, kot tudi ostali dosedanji repatriacijski leti in prevozi, ki jih organizira slovensko zunanje ministrstvo, brezplačni.

Dejal je, da intenzivno kontaktirajo tamkajšnje Slovence, ki jih je v Londonu okoli 240, da bi se odločili za let, saj bo to zadnji izredni let iz Londona. To bo po besedah Štera predvidoma tudi zadnja repatriacija večje skupine Slovencev iz tujine, tako da bodo odslej večinoma še naprej reševali morebitne posamezne primere. Danes so tako iz Pariza na zdravstvenem letu pripeljali otroka z mamo in teto, ki je imel v Parizu operacijo in sedaj nadaljuje zdravljenje v Sloveniji.

Šter je še izpostavil, da so repatracije, ki potekajo v organizaciji slovenskega zunanjega ministrstva, brezplačne. Če prevoz organizirajo druge države, je včasih potrebno kaj prispevati. Njega pa veseli, da v skladu z zakoni repatriacije Slovenija izvaja brezplačno. Zanje so doslej namenili okoli 300.000 evrov.

MZZ je medtem danes na Twitterju objavil informacijo o sobotnem izrednem, komercialnem letu družbe Airplane iz Stockholma v Zagreb. Odhod letala iz Stockholma je predviden ob 18. uri.

Na MZZ, ki si še naprej prizadeva za vrnitev slovenskih državljanov, ki so po svetu obtičali zaradi ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa, sicer opozarjajo, da od 6. aprila ne bo več posebnih letal za zagotavljanje organiziranih vrnitev slovenskih državljanov iz oddaljenih destinacij in bodo pomagali le preko diplomatske izmenjave in evropske pomoči.

V Slovenijo se je doslej z izrednimi leti vrnilo več kot 450 državljanov Slovenije. S posebnimi avtobusnimi prevozi pa so po sredinih podatkih MZZ pripeljali okoli 120 državljanov. Okoli tisoč državljanov se je s pomočjo sodelavk in sodelavcev slovenske diplomatsko-konzularne mreže po svetu v domovino vrnilo samostojno, navajajo na MZZ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine